Binnenkort op En: 'Twee Zomers', de nieuwe fictiereeks van Tom Lenaerts en Paul Baeten

dinsdag 18 januari 2022
Foto: Eén/VRT - © Panenka 2022

Op zondagavond 6 februari start de nieuwe, zesdelige, psychologische thrillerreeks 'Twee Zomers' op En. De serie vertelt het verhaal van een groep boezemvrienden wiens vertrouwen in elkaar op de proef wordt gesteld wanneer een aantal van hen wordt afgeperst met iets dat dertig jaar eerder is gebeurd.

De reeks speelt zich af op twee tijdsniveaus: in het heden en in de jaren negentig.


Ronkende namen
Twee zomers kan uitpakken met ronkende namen als Koen De Bouw, Kevin Janssens, Ruth Becquart, Inge Paulussen, Herwig Ilegems, An Miller, Sanne Samina Hanssen en Tom Vermeir. Hun jongere zelf in de jaren negentig wordt vertolkt door acht nieuwe talenten: Tijmen Govaerts, Tine Roggeman, Felix Meyer, Lukas Bulteel, Vincent Van Sande, Louise Bergez, Marieke Anthoni en Bjarne Devolder.

Het scenario van 'Twee Zomers' werd geschreven door Tom Lenaerts en Paul Baeten. Na het succes van 'Over Water' slaan ze dus opnieuw de handen in elkaar. Tom Lenaerts nam zelf voor de regie voor zijn rekening, samen met Brecht Vanhoenacker. De productie was in handen van Kato Maes.

Tom Lenaerts: 'Het was zalig om voor het eerst sinds lang te regisseren en vanop de eerste rij te kunnen aanschouwen wat een schat aan jong talent we in Vlaanderen hebben - en dan heb ik het nog niet over de indrukwekkende prestaties van de gevestigde waarden. In 'Twee Zomers' ligt het hart en de ziel van een hele ploeg. Het feit dat de eerste internationale reacties lovend zijn, vervult ons alvast met grote trots.'

Het verhaal
'Twee Zomers' begint dertig jaar geleden. Een groep levenslustige jonge twintigers wil nog één vakantie lang feesten voor het serieuze leven echt van start gaat. Maar dat loopt helemaal fout wanneer een van hen om het leven komt bij een tragisch incident.

Dertig zomers later nodigen Romée en Peter, het meest succesvolle koppel van de groep, dezelfde groep vrienden van toen uit om de verjaardag van Romée te vieren tijdens een lang weekend op een eilandje voor de Franse Azurenkust. De champagne staat koud en het zwembad zorgt voor verfrissing: dit wordt een onvergetelijk weerzien voor de intussen levenslustige jonge vijftigers. En onvergetelijk wordt het zeker...

Maar nog voor het feest echt kan losbarsten, is het al voorbij. Er duikt immers een video op van een noodlottige avond tijdens die vakantie van dertig jaar geleden. Als die beelden openbaar zouden worden, dan ontploft het potje dat al die tijd gedekt bleef in ieders gezicht en worden zorgvuldig opgebouwde levens volledig verwoest. Meteen is iedereen verdacht en is het vertrouwen in de groep zoek. Niemand kan het eiland verlaten voor de waarheid aan het licht komt...

Wie speelt wie

Romée Tanesy, 49, CEO/techmiljonair (An Miller/Marieke Anthoni)
Romée Tanesy is een wiskundig genie. Ze is doelgericht, hyperintelligent en lijkt op het eerste gezicht alles te kunnen.  In Peter vond ze ooit een kameraad, schijnbaar onvoorwaardelijke liefde en heel veel steun naast het razend drukke leven dat ze leidt. Na een leven lang hard studeren en werken wil Romée nu eindelijk wat gaan genieten. Haar bedrijf wordt opgekocht door Google, maar de due diligence duurt bijna een jaar. Romée moet leren omgaan met iets dat ze niet goed kent: rust en tijd. Het doet haar beseffen wat ze mist: de vreugde van een kind. En dan is er Peter nog…

Peter Van Gael, 50, huisman (Tom Vermeir/Lukas Bulteel)
Peter dacht dat hij de slimste was, tot hij Romée leerde kennen. Geboren in een eenvoudig gezin waarin alle tijd en energie ging naar het uitbaten van de autorijschool vond Peter nooit echt zijn plaats. Niet alleen omdat hij slimmer was, maar ook omdat hij meer wilde van het leven. In het progressieve miljonairsmilieu van Silicon Valley wordt Peters ‘secundaire’ rol naast Romée als moedig en knap beschouwd. Zijn broer en oude vrienden zien dat anders. Zij zien een Peter die zonder te werken geniet van het rijkelijke leven dankzij Romée; een schril contrast met de natuurlijke leider vol grootse plannen die hij als tiener en twintiger was.

Luk Van Gael, 47, eigenaar rijschool (Kevin Janssens/Tijmen Govaerts)
Luk Van Gael bracht zijn kindertijd door in de schaduw van wonderboy Peter, met een hoop opgekropte frustratie tot gevolg. Na het vertrek van Peter greep hij zijn kans om de goede zoon te zijn en keihard te gaan voor de autorijschool, die hij uiteindelijk overnam met grootste plannen voor de toekomst. Het harde werk maakte dat hij zijn vrouw Saskia en hun andersvalide zoon Jens verwaarloosde. Het huwelijk strandde en Saskia bleef achter met Jens, die nooit zelfstandig zal kunnen wonen. Luk wordt enkele jaren later verliefd op de veel jongere Lia. Met haar wil hij opnieuw beginnen, zonder fouten dit keer, maar tot zijn grote spijt kunnen ze geen kinderen krijgen.

Lia Donkers, 31, verpleegster en yogalerares (Sanne Samina Hanssen)
Lia Donkers is de nieuwe vriendin van Luk en was er dus niet bij in 1992. Ze is blond maar allesbehalve dom. Haar moeder liet haar jaren geleden in de steek, met haar vader brak ze op haar twintigste. Sindsdien dopt ze haar eigen boontjes. Overdag werkt Lia als thuisverpleegster, in de avonduren geeft ze yogales. Ze ziet Luk graag, maar is vooral blij dat haar leven eindelijk wat rust en stabiliteit kent. De soms onnozele maar doeltreffende humor van Luk stellen haar gerust en maken dat haar gedachten niet afdwalen naar de trauma’s uit haar verleden.

Saskia Van Dessel, 49, office manager (Ruth Becquart/Tine Roggeman)
Saskia Van Dessel was het feestnummer bij uitstek toen ze jonger was. Ze trouwde jong, met de smoorverliefde Luk Van Gael, maar sinds het huwelijk op de klippen liep moet ze keihard werken om iets op te bouwen voor zichzelf en Jens, haar andersvalide zoon. Ze ziet hem doodgraag, maar beseft ook dat hij haar soms tegenhoudt om na de scheiding van Luk weer een relatie op te bouwen. Saskia heeft haar leventje vormgegeven en is daar al bij al gelukkig mee. Maar ze is ook moe en heeft vaak het gevoel dat ze er alleen voor staat. Ze is klaar om weer de liefde te vinden. Als de kans zich voordoet, zal ze hem dan ook met beide handen grijpen.

Didier Verpoorten, 50, flight assistant (Herwig Ilegems/Bjarne Devolder)
Didier was een klasgenoot van Romée en Peter. Hij wilde piloot worden maar een ongeluk in 1992 sloeg die droom aan diggelen. Een slecht verzorgd oogletsel maakte dat hij uiteindelijk flight assistant werd. Onder de kameraadschap van Didier sluimert een hoop wrok en jaloezie. Hij vindt het slap van Peter dat hij als man nooit zijn eigen weg heeft gezocht, maar zal dat nooit luidop zeggen. Bovendien schuilt onder de jaloezie ook weer authentieke vriendschap voor een gedeeld verleden en gedeelde geheimen. De vakantie in 1992 vond plaats in het ouderlijk huis van Didier, die destijds ‘de rijke’ was. Zijn vrouw Sofie ziet Didier, ondanks zijn vele stommiteiten, nog steeds doodgraag.

Sofie Gerboers, 50, lifecoach (Inge Paulussen/Louise Bergez)
Sofie is lifecoach. Ze begon in de zomer van 1992 een relatie met Didier, die toen al heel zijn leven verliefd was op haar. Sofie is artistiek aangelegd en had ooit de droom om haar geboortedorp te verlaten en de wereld te zien. Met veel goesting en ambitie deed ze mee aan het toelatingsexamen om actrice te worden, maar dat mislukte. Die negatieve ervaring zette een domper op haar toekomstbeeld. Sindsdien verkiest ze een rustig leven in een dorpje. Ze houdt enorm veel van haar gezin, maar nu de kinderen het huis uit zijn, geniet ze er ook van om tijd te hebben voor haar vriendinnen en hobby's. Sofie schildert en volgt yogales bij Lia, de nieuwe vriendin van Luk.

Stef 'Mowgli' Van Gompel, 50, minister (Koen De Bouw/Vincent Van Sande)
Stef 'de Mowgli' was de vriend die er altijd bij was maar er nooit echt bij hoorde. Vaak werd hij geplaagd, soms ook echt gepest. Op 'de Mowgli' mocht je kappen. Dat was grappig, vond de rest. Stef heeft daar destijds zelf nooit iets over gezegd, maar hij heeft er wel een trauma aan overgehouden. Pas toen hij in Leuven ging studeren, ontdekte hij een nieuwe wereld. Stef stapte in de politiek, ontbolsterde volledig en is vandaag federaal minister van Binnenlandse Zaken. Trouwen deed hij nooit en ook daarover praten vindt hij lastig. Stef heeft wel al heel zijn leven een boon voor Saskia.

Mark Schrijvers (Felix Meyer)
Mark overleed in de zomer van 1992. Hij kwam uit een ander, minder kansrijk milieu dan zijn scoutsvrienden. Hij was het type dat het in zijn puberteit moest hebben van zijn grote mond en zijn 'mopjes'. Mark voelde zich wat minderwaardig tegenover de rest en compenseerde door te overdrijven. Hij zou alles gedaan hebben voor de goedkeuring van Peter.

Aflevering 1 (6/2)
Dertig jaar na hun laatste vakantie samen, nodigen Peter en Romée hun oude vriendengroep uit op een privé-eiland om de vijftigste verjaardag van Romée te vieren. Het doel van de reis verandert snel wanneer Peter net voor aankomst gechanteerd wordt met een video van dertig jaar geleden. Slechts een ding is zeker: de persoon die hem chanteert, zit op het eiland.

'Twee Zomers' is een productie van Panenka voor Eén, in coproductie met Netflix. De reeks komt tot stand met de steun van de Belgische Tax Shelter en de Franse Tax Rebate voor Internationale Producties, in samenwerking met Année Zéro. De internationale distributie wordt verzorgd door France tv distribution.

De reeks is binnenkort te zien op Eén en wordt nadien ook wereldwijd uitgebracht door Netflix. Zo kan 'Twee Zomers' een internationaal publiek bereiken en net als 'Beau Séjour', 'De Twaalf', 'Tabula Rasa' of 'Undercover' tonen wat Vlaanderen in zijn mars heeft op het gebied van kwaliteitsfictie.

Leuk weetje: wie goed luistert, merkt in de intro een nummer van Jacques Brel op, On n'oublie rien. Dit meesterwerk geschreven door Brel en componist Gérard Jouannest - opgenomen in 1972 door Universal Music en sindsdien eigendom van Warner Chappell Music France en Editions Jacques Brel - mag uitzonderlijk gebruikt worden in deze audiovisuele productie. Dat 'Twee Zomers' daar toelating voor kreeg, is op zich al een huzarenstukje.

'Twee Zomers', vanaf 6 februari elke zondag om 21.05 uur op Eén. De serie is ook meteen in boxset te bekijken op VRT NU.

'Twee Zomers' bekijken met audiodescriptie kan vanaf zondag 6 februari om 21.10 uur op het kanaal van Ketnet of op VRT NU in de categorie 'audiodescriptie'. Daar kunnen kijkers tevens terecht voor een audiogids met beschrijving van de personages.

DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo AVROTROS logo

Kustwachter Adrian Loya opent in een appartement in Cape Cod het vuur op het getrouwde koppel Lisa en Anna Trubnikova. Lisa sterft en haar partner raakt zwaargewond. Ook een agent wordt neergeschoten. Op zijn lichaam draagt de dader een camera waarmee hij alles filmt.

'CRIMEDOCS: Love & Hate', om 23.05 uur bij AVROTROS op NPO 3.

Dossiers