Binnenkort op En: 'De Baard van Bartel'

dinsdag 5 november 2013

Om Bartel Van Riet te imponeren, haalt de natuur haar grootste troeven boven voor het te laat is. Het resultaat daarvan is vanaf zaterdag 16 november te zien in 'De Baard van Bartel', een achtdelige avonturenreeks met Bartel Van Riet in de hoofdrol.

De natuurmens die een wereldreis maakt, mét een boodschap. Een reis naar zeven unieke plaatsen op de wereldbol. Zeven natuurwonderen, die kreunen onder de klimaatverandering.


De zeven natuurwonderen die Bartel aandoet in 'De Baard van Bartel', komen van de werelderfgoedlijst van Unesco. Op die lijst staan vandaag 878 plaatsen in 145 landen. 183 van die 878 zijn natuurwonderen. 7 spoken al jaren door Bartels dromen.

Die wil hij zien, nu het nog kan. Bartel laat er zich heen leiden door locals en ingewijden. Hij neemt de prauw, het paard en de parachute ernaartoe. Onderweg zijn er onverwachte ontmoetingen en obstakels om te overwinnen. Bartel is soms alleen, soms moe. Soms feest hij, en soms wordt hij stil van wat hij ziet. Maar altijd is hij op zoek, naar indrukken en naar antwoorden.

Het ultieme gevoel van vrijheid
Alles voor het ultieme gevoel van vrijheid, van onderweg zijn, op Bartels manier. Natuurmens als hij is, hoort een scheermes daar niet bij. Een odyssee van 100 dagen, met een fikse baard erbovenop.

En een kater. Want door de opwarming van de aarde zien de wereld en haar wonderen er binnenkort wellicht compleet anders uit. Misschien verdwijnen ze zelfs wel helemaal. 'De Baard van Bartel' is dan ook een avontuur met een missie. Vlaanderens groene jongen bij uitstek gaat kijken hoe erg het gesteld is met de toekomst van Moeder Natuur. Is de wereld echt dramatisch aan het veranderen? Blijven er straks nog wel natuurwonderen over? Die vragen stelt hij aan zij die het kunnen weten, de mensen ter plekke en de wetenschappers thuis. Geen beter moment om dit te onderzoeken: in 2014 verschijnt het nieuwe klimaatrapport van de Verenigde Naties.

Uiteraard moet Bartel dan ook zelf op de blaren zitten: voor de natuur ga je niet ongestraft op wereldreis. En dus voegt hij de daad bij het woord. In samenwerking met CO2logic wordt elke zucht CO2-uitstoot op zijn reis gecompenseerd door te investeren in klimaatprojecten. Alsof zijn avontuur nooit heeft plaatsgevonden. Behalve in Bartels eigen dromen. En in die van iedereen die meekijkt.

Adembenemende locaties
In acht afleveringen ziet de kijker hem reizen, van de ene adembenemende locatie naar de andere. Van Europa naar Amerika, via Afrika en Azië, tot Australië. Bergen, beesten, oceanen, bossen. Zeven afleveringen lang ziet hij met zijn eigen ogen hoe het gesteld is met de natuur. En in de achtste legt hij zijn bevindingen voor aan een vermaard klimatoloog.

Aflevering 1: de gletsjer van Ilulissat (16 november)
De reis van Bartel begint in Groenland. De titel van zijn tv-programma is niet toevallig de eerste bestemming in 'De Baard van Bartel'. Groenland wordt door wetenschappers de barometer van de aarde genoemd, de kanarie in de mijn. Iedere verandering in het klimaat wordt daar eerst opgemerkt en later over de hele wereld vastgesteld.

En de gletsjer van Ilulissat is daarvan het meest zichtbare en treffende voorbeeld. Het is een van de snelst bewegende en meest actieve gletsjers ter wereld. Hij ligt aan de westkust van Groenland, 250 kilometer boven de poolcirkel. De gletsjer braakt ijsschotsen uit in de fjord van Ilulissat, waardoor er een spectaculaire ijsrivier is ontstaan. De combinatie van enorme ijsbergen, ruwe zeeën en barre koude maakt van ’s werelds grootste ijsmachine een uniek natuurfenomeen.

Bartel houdt van extreme omstandigheden en uitdagingen. En die vindt hij op zijn tocht naar Ilulissat. Hij wil een tussenstop maken op het eiland Qeqertarsuaq, maar om daar te geraken, moet hij een heuse arctische storm trotseren. De beklimming van een ondergesneeuwde berg loopt maar net goed af en kamperen bij een temperatuur van -20° weegt zwaar op het gemoed. Maar majestueuze ijsbergen, vissen met de Inuit op kabeljauw, trekken door een bevroren woestenij en elke dag opnieuw overdonderd worden door de diepvries van de aarde, loont uiteindelijk meer dan de moeite.

'De Baard van Bartel', vanaf zaterdag 16 november om 20.00 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers