Binnenkort nieuw op Eén: 'Ten Oorlog'

donderdag 8 oktober 2015

In de tweede reeks van het avontuurlijke reisprogramma 'Ten Oorlog' trekken Arnout Hauben, Mikhael Cops en Jonas Van Thielen opnieuw door Europa. Na de reeks over de WO I lag het voor de hand om ook een reeks te maken over WOII.

Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog volgen de drie vrienden deze keer geen frontlijn, maar wel het spoor van twee legendarische generaals van de Amerikaanse en Sovjet-troepen.


Eerst worden generaal Bradley en zijn Amerikaanse soldaten gevolgd vanuit Londen en gaat het via de stranden van Normandië en de slagvelden rond Bastogne richting Duitsland. Vanuit het oosten herbeleven ze zeventig jaar na datum de helletocht die  generaal Zhukoy met zijn Sovjetsoldaten tot in Berlijn bracht.

Tijdens hun tocht praten de vrienden onderweg met mensen die ze toevallig tegenkomen en brengen ze grote en kleine verhalen uit de oorlogsperiode weer tot leven. Dit keer, in tegenstelling tot de vorige reeks, plaatsen ze geen herdenkingspaaltje op symbolische plekken, maar ze nemen een stukje grond mee in blikken potjes die ze vanuit Berlijn opsturen naar nabestaanden van de oorlogshelden.

'Ten Oorlog' is een avontuurlijke reis op een uniek moment in de geschiedenis, namelijk het moment waarop de laatste overlevende getuigen hun verhaal nog kunnen doen.

De surfer die zelf een stuk van de route van Arnout, Mik en Jonas wil afleggen, kan vanaf 26 oktober terecht op de website van het programma: http://www.een.be/tenoorlog. Daar  kan men per aflevering heel wat extra informatie vinden in verband met de route, zowel historisch als toeristisch. Op de site is het ook mogelijk om de hoogtepunten uit de afleveringen opnieuw te bekijken en kan men tevens extra exclusief beeldmateriaal vinden.

Naast de televisiereeks komt er ook een boek 'Ten Oorlog. De bevrijding van Europa tijdens WO II', dat verschijnt op woensdag 14 oktober. Zowel de tv-serie als het boek geven de kijker en de lezer een onbekend, erg persoonlijk portret van Europa en zijn een aandenken aan belangrijke mensen die mee  de geschiedenis bepaald hebben. Het boek is een uitstekend bijvoegsel bij de reeks, een uitdieping.

'Ten Oorlog', vanaf maandag 26 oktober om 20.40 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Boerderij van Dorst' (BNNVARA)

Roxeanne Hazes en Nikkie de Jager komen Raven helpen. Ze maken samen een hügelbed en plukken appels om cider te maken. Terwijl ze de handen uit de mouwen steken, vraagt Raven ze het hemd van het lijf.

'Boerderij van Dorst', om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers