Binnenkort nieuw op Eťn: 'De Fiscus'

donderdag 3 november 2016

In 'De Fiscus' op Eťn krijgt de kijker een unieke blik achter de schermen van de meest gevreesde overheidsdienst van het land, de FOD (Federale Overheidsdienst) FinanciŽn.

Elk jaar betalen bijna 7 miljoen Belgen belastingen en meer dan 22.000 ambtenaren zorgen ervoor dat het geld binnenkomt. Nu zet de meest gekende overheidsdienst van ons land zijn deuren open voor een cameraploeg.


Een jaar lang registreerden camera's het doen en laten van tien ambtenaren van FOD Financiën in al zijn geledingen: de opsporingen, de douane, de controle tot zelfs de mythische BBI. De programmamakers kregen ongelimiteerde toegang tot de diensten en brengen de kijker op plekken waar ze nog nooit geweest zijn. De camera's registreerden de gesprekken van de ambtenaren en de burger zoals ze echt plaatsvonden. Niets werd geregisseerd of in scène gezet.

'De Fiscus' toont de mensen achter de cijfers en hoe het voor hen is hun job uit te oefenen. De ambtenaren vertellen hoe zij hun functie beleven en hoe het voor hen is een job te hebben waar iedereen een mening over heeft.

De personages die de kijker te zien krijgt zijn Patrick en Erik, lokale opsporing; Joris, mobiel team douane; Dirk, cel sigarettensmokkel; Karen, personenbelasting; Veerle en Herman, vennootschapsbelasting; Johan, ontvangkantoor; Annick, kadaster; en Dirk, BBI.

Volgens de netmanager van Eén, Olivier Goris, is het altijd geweldig als een televisieprogramma erin slaagt om een wereld open te trekken waarmee we allemaal in aanraking komen, maar die we eigenlijk niet echt kennen.

Dankzij  de goede samenwerking met de FOD Financiën en Sylvester Productions is men erin geslaagd om van de fiscus open, genuanceerde en meeslepende televisie te maken. Soms spannend en spectaculair, soms grappig, soms schrijnend, maar altijd verrassend en menselijk.

Uiteraard stond de FOD Financiën niet meteen te springen toen het voorstel voor de televisiereeks werd gedaan. Een absolute voorwaarde was dan ook dat er goede afspraken gemaakt zouden worden. Want een dergelijke serie houdt veel risico's in. Zo moesten de spelregels op het vlak van beroepsgeheim gerespecteerd worden. En de kijker moest een representatief beeld van de overheidsdienst krijgen.

Voor de FOD Financiën was het dan ook belangrijk om transparant te zijn over hun werk en hoe het gedaan wordt. 'De Fiscus' biedt de kans om via de reeks komaf te maken met een aantal clichés over ambtenaren en te tonen dat er gedreven, correcte en professionele mensen werken.

'De Fiscus', vanaf woensdag 16 november om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers