'Bieke' schrijft scenario voor film 'FC De Kampioenen'

dinsdag 15 april 2008

Populaire films die een spin off krijgen als serie: het gebeurt wel meer. Maar series die hun weg vinden naar de bioscoop: het is alleen voor de allergrootsten weggelegd. Na Bean, Borat, Samson en de Simpsons, gaan nu ook de Kampioenen naar de cinema. Het scenario wordt geschreven door An Swartenbroekx, beter bekend als Bieke.

In de langspeelfilm vinden we uiteraard alle vertrouwde personages en ingrediënten uit De Kampioenen terug. De film komt uit in het najaar van 2009, naar aanleiding van de 20ste jaargang van FC De Kampioenen. Hij wordt geproduceerd door Eén, VRT Line Extensions en Menuet. Deze keer geen dagschotel dus, maar een stevig driegangenmenu. Mijn gedacht!

FC De Kampioenen is de langstlopende, populairste en succesvolste sitcom uit de Vlaamse televisiegeschiedenis. Er zijn tot nu toe 230 afleveringen van de serie gemaakt die het stuk voor stuk uitstekend deden bij het publiek, zowel bij de eerste uitzending als bij herhalingen. Er is ook een stripreeks van de Kampioenen, er zijn video's, dvd's, een voorleesrubriek in Man bijt hond en zelfs een Kampioenen-doeboek. Maar een langspeelfilm van de Kampioenen, die bestaat nog niet.

Dat wordt hoog tijd, vindt An Swartenbroekx, als Bieke een Kampioen van het eerste uur, dochter van scenariopionier René Swartenbroekx en zelf ook scenariste van een aantal afleveringen. Zij lanceerde het idee en vond een enthousiast gehoor bij Eén, VRT Line Extensions en productiehuis Menuet (bekend van onder meer Katarakt, Kongo, Daens en Team Spirit).

FC De Kampioenen – The Movie wordt meteen een prachtige kers op de verjaardagstaart van de Kampioenen, die bij de release van de film, eind 2009, aan hun twintigste seizoen beginnen. De film van FC De Kampioenen heeft nog geen titel.

Het scenario wordt geschreven door An Swartenbroekx en acteur-scenarist Guido De Craene. Regisseur wordt Jan Matthys, een veelzijdige cineast met op zijn palmares titels als Katarakt, Kinderen van Dewindt en Aspe, maar ook De Bende van Wim en De Keyser van de Smaak. Dirk Impens produceert voor Menuet. De opnames zijn gepland voor de zomer van volgend jaar.

De Kampioenenfilm wordt een echte bioscoopfilm, met alle kenmerken van het langspeelfilm-format, zowel wat verhaallijnen en plot betreft, als op het gebied van setting, decors, sfeer en techniek. Anderzijds wordt het ook een 24-karaats-kampioenenverhaal, met de vertrouwde personages, hun herkenbare karaktertrekken en tics en de hilarische toestanden en onvermijdelijke misverstanden die zo typisch zijn voor de reeks. Alle vaste Kampioenen-acteurs doen mee, maar uiteraard zullen er ook een aantal gastacteurs hun opwachting maken. Maar daarover later meer.


DOSSIER: 'F.C. De Kampioenen' - de film

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Miranda en Michel emigreren met hun zes kinderen naar een piepklein dorpje in het midden van Frankrijk. Hier willen ze een camping beginnen en gîtes bouwen in een oude schuur. Maar al snel blijkt dat het halen en brengen van alle kinderen naar de verschillende scholen in de buurt zoveel tijd kost dat de verbouwing op de tweede plaats komt. Gaat het ze lukken de camping en gîtes af te hebben voor het hoogseizoen?

'Het Roer Om', om 21.30 uur op SBS6.

Dossiers