Bart De Pauw doorbreekt stilzwijgen: 'Wanneer is genoeg genoeg?'

woensdag 27 maart 2024

De heisa rond het uitzenden van de docureeks 'Het Proces Dat Niemand Wou' zorgt nu ook voor een reactie bij de spilfiguur. Televisiemaker Bart De Pauw reageert op zijn instagram op alle heisa.

Wel of niet op VRTCANVAS? Die vraag zorgde de voorbije dagen voor heel wat commotie. De VRT-baas besliste eerst om de gelauwerd docureeks 'Het Proces Dat Niemand Wou' een dag voor de uitzending op VRTCANVAS te schrappen. Na reactie van de vakbonden, mediaminister Dalle en een open brief ondertekend door heel wat bekende Vlamingen, besliste de VRT-baas Frederik Delaplace om de docureeks toch uit te zenden. Vanaf vanavond is 'Het Proces Dat Niemand Wou' te zien op VRTCANVAS. 


Na alle heisa kroop ook Bart De Pauw zelf in de pen. Voor het eerst reageert hij publiekelijk via zijn Instagram-pagina. 'Ik heb 7 jaar gezwegen, alle interviews geweigerd, ik heb het proces in de rechtszaal willen voeren en niet in de media', opent De Pauw zijn verklaring. 

Hij geeft aan dat hij in die rechtszaal zijn excuses heeft overgemaakt aan de betrokken dames. 'Omdat ze niet oprecht aanvoelden hebben ze ze niet aanvaard. Ik besef ten volle dat ik hen leed heb berokkend en fouten heb gemaakt. Ik heb daar spijt van, maar dat is niet zo overgekomen. Zo is de indruk ontstaan dat ik nooit mijn excuses heb aangeboden of geen schuldinzicht had. Dat is moeilijk om telkens weer te lezen, want dat heb ik wel degelijk. Ik leef al jaren met de schaamte en de spijt van wat ik heb gedaan', aldus Bart De Pauw. 

Nadat bekend werd dat de VRT de uitzendrechten van 'Het Proces Dat Niemand Wou' aankocht, vroeg De Pauw een onderhoud aan met Frederik Delaplace. Dat bevestigt De Pauw nu in zijn verklaring. 'Ik heb uitgelegd dat ik sinds enige tijd ook een manier zoek om mijn verhaal te vertellen, niet om het proces opnieuw te voeren maar in de hoop als pleger van grensoverschrijdend gedrag iets nieuws toe te voegen aan de #MeToo-discussie. Wat heb ik geleerd? Hoe kan ik een positieve bijdrage leveren? Ik had ook de hoop dat de bagger die de vrouwen te verduren krijgen, daarmee zou stoppen'. 

In die context had Bart De Pauw de voorbije periode enkele ontmoetingen met de VRT-topmensen Frederik Delaplace en Ricus Jansegers. Volgens de verklaring van Bart De Pauw toonden zij zich bereid om daar aan mee te werken en wilden ze ook Woestijnvis en Tess Uytterhoeven (productiehuis en reportagemaker van 'Het Proces Dat Niemand Wou') erbij betrekken. 

'Het enige wat ik gevraagd heb is, als de reeks zou worden uitgezonden, die zaken die feitelijk onjuist waren er uit te halen, de zaken die niet klopten met verklaringen in het dossier, met het onderzoek, met het vonnis en ook de framing van onder andere mijn vrouw Inès te verwijderen. Iets waar ook Delaplace en Jansegers begrip voor hadden', aldus Bart De Pauw. 

Tot slot vraagt Bart De Pauw zich luidop af wanneer genoeg genoeg is? 'De reeks wordt nu voor het grote publiek uitgezonden bijna 7 jaar na het uitbarsten van deze zaak. Ikzelf, maar ook mijn vrouw en kinderen, mijn familie - kunnen niet anders dan deze publieke schandpaal op VRT de komende 3 weken wederom ondergaan. Maar mogen we dan hopen dat het daarna voorgoed voorbij mag zijn? Dat ik mijn straf heb uitgezeten en mij kan foucussen op de toekomst?', aldus de oproep van Bart De Pauw. 

 


Lees ook:
VRT-top biedt excuses aan en zal Bart De Pauw-docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uitzenden
VRT-topman Frederik Delaplace reageert op nieuwe heisa rond de zaak Bart De Pauw

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Marjolein woont in een villa met zwembad op het Spaanse eiland Ibiza. Ze is trainer, spreker en auteur. Ze leert mensen door optimaal gebruik van hun bewustzijn 'hun mooiste leven te leven'. Het ontbreekt Marjolein aan niets, maar ze kent ook de andere kant van de medaille. In 2011 vluchtte ze van haar ex-man, die haar fysiek en mentaal mishandelde. Marjolein belandde met haar kinderen op straat, maar wist zich terug te vechten en uiteindelijk vier succesvolle bedrijven op te richten. Alleenstaande moeder Monique Molenberg heeft het iets minder goed voor elkaar. Ze werkte elf jaar in de zorg, maar nadat ze werd mishandeld door haar ex-partner, raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de schulden. Nu, vijf jaar later, zijn de schulden bijna afgelost, maar het gezin moet wekelijks zien rond te komen van vijftig euro per week en is aangewezen op een 'voedselkast'.

'Steenrijk, Straatarm', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers