Arnout Hauben op avontuurlijke voettocht door de geschiedenis van België en Nederland

dinsdag 8 maart 2022
Foto: Eén/VRT - © de Chinezen 2022

Arnout Hauben vertrekt met 'Dwars door de Lage Landen' op een nieuw wandelavontuur door België én Nederland. Hij stapt van Oostende naar Pieterburen, in het uiterste noorden van Nederland, samen met zijn vrienden Philippe Niclaes (camera) en Ruben Callens (geluid/drone).

Langs Grote Routepaden stappen de vrienden door Vlaanderen, van Oostende tot Limburg. Eenmaal over de grens volgen ze het Pieterpad. Die iconische wandelroute leidt hen vanuit Maastricht door het voor velen nog onbekende oosten van Nederland naar Pieterburen.


'Dwars door De Lage Landen' is opgenomen in de zomer van 2021. Tijdens de 900 kilometer lange tocht spreekt Arnout in zijn gekende stijl, gepassioneerd door menselijke verhalen en geschiedenis, met de mensen die hij tegenkomt en gaat hij op zoek naar de verhalen die onze streken kleur hebben gegeven.

De soundtrack van het programma bestaat enkel uit muziek met wortels in de Lage Landen. De reeks wordt ook zo goed als simultaan uitgezonden in Vlaanderen en Nederland. Eén en VRT NU starten op maandag 21 maart, het Nederlandse NPO 2 volgt een dag later, op 22 maart.

Aflevering 1: De Vlaamse polders
Arnout start zijn nieuwe avontuur op het strand van Oostende, aan de alom bekende Vistrap. Hier meren de vissers aan na een nacht op zee. Arnout ontmoet er een visverkoopster met een bijzonder verhaal. Daarna trekt hij verder door onze Vlaamse polders.

In Meetkerke maakt Arnout kennis met Amedé die heel zijn leven pompist was. Amedé pompte het water uit de polders om land te winnen op de zee. Arnout heeft een verrassing voor Amedé. Met een speciale bril kan de pompist op rust meekijken door de drone van Ruben die over de polders vliegt. 

Daarna gaat de tocht verder over Brugge en langs de Belgisch-Nederlandse grens waar smokkelverhalen van weleer voor het oprapen liggen.

'Dwars door de Lage Landen': het boek - Van Oostende naar Pieterburen in 37 wandelingen
Wie na het zien van 'Dwars door de Lage Landen' zin krijgt om ook de wandelschoenen aan te trekken, kan met het gelijknamige boek direct aan de slag. Deze praktische stapgids wijst de weg in 37 gevarieerde etappes. De 900 kilometer lange tocht leidt door duinen, polders en bossen, langs kleine dorpen en grote steden. En dat helemaal in de stijl van Arnout Hauben: met oog voor bezienswaardigheden en verborgen parels, grote en kleine verhalen, en vooral voor de vele mensen onderweg.

Arnout Hauben: 'Al stappend leer je een streek het beste kennen. Het trage ritme geeft je oog voor subtiele verschillen in het landschap en stelt je open voor mens en natuur. Op die manier leer je niet enkel de wereld op een natuurlijke manier kennen. Stappen brengt je ook dichter bij wie je echt bent.'

'Dwars door de Lage Landen': de expo
In de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk van Oostende hangt negen weken lang een reeks foto's die Arnout en zijn makkers namen tijdens hun tocht dwars door de Lage Landen. De foto's geven een verrassend beeld van de reis en staan stil bij enkele opvallende verhalen die ze onderweg zijn tegengekomen.

De expo is vrij te bezichtigen van 12 april tot 6 juni, Nieuwe Gaanderijen, Koning Boudewijnpromenade (Zeedijk), Oostende.

'Dwars door de Lage Landen' is een programma van productiehuis De chinezen.

'Dwars door de Lage Landen', vanaf maandag 21 maart om 20.40 uur op Eén en via VRT NU.

DOSSIER: Voorjaar 2022: alle plannen, alle zenders (BE)

volledig dossier

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Married At First Sight' - Carlo Boszhard

Jeffrey en Jerney sluiten hun huwelijksreis af en worden op Schiphol warm onthaald door hun kinderen. Bastiaan en Suzanne gaan samenwonen. Slaat bij hen de vonk over in de huiselijke omgeving van Suzanne? En tijdens het eindgesprek valt definitief het doek voor een van de stellen.

'Married At First Sight', om 20.30 uur op RTL 4.

Dossiers