'Albatros' wint hoofdprijs Fictie op Prix Europa festival

zaterdag 16 oktober 2021

Vrijdag werden de Prix Europa prijzen uitgereikt, en 'Albatros', de Canvas-reeks gemaakt door De Wereldvrede, kaapte de hoofdprijs in de categorie TV-fictie weg. Eerder deze week won de Eén-reeks 'Lockdown' van De Wereldvrede en Lecter Scripted Media de 'Student jury prize for best short form series' op het prestigieuze Canneseries.

De prestigieuze Europese prijzen Prix Europa belonen elk jaar de beste televisie-, radio- en onlineproducties. Dit jaar vond de uitreiking plaats in Potsdam (Duitsland). Na 'Tytgat Chocolat' (Eén/De Mensen) in 2017 en 'Gevoel voor Tumor' (Eén/Sylvester) in 2018 is het de derde keer in vijf jaar tijd dat een VRT-fictiereeks deze prestigieuze Europese onderscheiding in de wacht sleept. Ook de Eén-reeks 'We Moeten Eens Praten' (gemaakt door De Mensen) behoorde dit jaar trouwens tot de 22 genomineerden in deze categorie. Het bewijst eens te meer hoe toonaangevend de Vlaamse televisiefictie ook internationaal is.


Lotte Vermeir, netmanager Canvas: 'Voor de derde keer op korte tijd wint VRT de Prix Europa voor fictie, telkens met titels met een grote publieke meerwaarde en thema’s die er toe doen. We zijn heel trots dat we samen met de uitzonderlijk sterke productiesector zo’n straffe en relevante fictie kunnen maken.'

Regisseur Wannes Destoop: 'Wij zijn enorm blij met deze uitzonderlijke erkenning en ik draag deze prijs op aan de acteurs, die zich letterlijk en figuurlijk hebben willen blootgeven voor dit verhaal.'

'Albatros' (Canvas/De Wereldvrede) – Eerste prijs in categorie 'TV-fictie'
'Albatros' is een tragikomische fictieserie over tien zwaarlijvige mensen op afslankingskamp in de Ardennen. Vanaf het begin blijkt dat de deelnemers aan het afslankingskamp niet alleen fysiek, maar ook emotioneel overtollige kilo's met zich meesleuren. Het gaat er al snel heftig aan toe. De deelnemers worden lichamelijk uitgedaagd door een weinig subtiele coach. Maar ook de groepstherapeute kijkt in hun ziel en probeert hen uit hun comfortzone te halen. De beschermende lagen waarmee ze de buitenwereld en hun verleden op afstand hielden, worden zo één voor één weggehaald.

'Albatros' werd bedacht door regisseur Wannes Destoop en acteur Dominique Van Malder ('Radio Gaga'), die ook zelf meespeelt in de reeks. De reeks is een productie van Gilles De Schryver, Gilles Coulier en Wouter Sap voor De Wereldvrede en Canvas met de steun van het VAF/Mediafonds en de Belgische Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid.

Negen VRT-nominaties voor Prix Europa
In totaal waren er negen VRT-programma’s genomineerd voor de prestigieuze prijzen van Prix Europa, in verschillende categorieën:

- 'Alors On Chante' (Studio Brussel): nominatie in de categorie Radio music
- 'Drie Dagen' (VRT NWS/Radio 1): nominatie in de categorie Radio current affairs
- 'Wie Was Mama' (Eva Moeraert/Radio 1): nominatie in de categorie radiodocumentaire
- 'Pano: Geweld Geoorloofd?' (VRT NWS/ Eén): nominatie in de categorie tv current affairs
- Instagrambericht rond 'Pano': geweld geoorloogd? (Jong bij VRT NWS): nominatie in de categorie Digital media projects
- 'Zorgen Voor Mama' (Eén/Warner Bros): nominatie in de categorie TV-documentaire
- 'FC United' (Canvas/Deklat Binnen): nominatie in de categorie TV Iris
- 'We Moeten Eens Praten' (Eén/De Mensen): nominatie in de categorie tv fiction (minireeks)
- 'Albatros' (Canvas/De Wereldvrede): hoofdprijs in de categorie tv fiction

Vruchtbare week vol prijzen
Het was qua prijzen al een ontzettend vruchtbare week voor de VRT. Zo won 'Tekens Van Leven' (Ketnet/De Mensen) afgelopen dinsdag een International Emmy Kids Award in de categorie 'Factual & entertainment'. De Canvas-docureeks 'De Onfatsoenlijken' won woensdag de hoofdprijs op het New York Festivals TV & Film Awards in de categorie 'Best documentary – social issues'. En de Eén-kortfilmreeks 'Lockdown' (De Wereldvrede & Lecter scripted media) won diezelfde dag de 'Student jury prize for best short form series' op het prestigieuze Canneseries.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

VPRO Logo V3

Begin 2022 neemt Frankrijk het voorzitterschap van de EU over van Slovenië. President Macron wil de economische problemen in Europa aanpakken, maar de spanningen tussen Rusland en Oekraďne lopen op. Macron probeert om escalatie te voorkomen, maar desondanks valt Rusland het land binnen. Regisseur Guy Lagache heeft een ongekende toegang tot Macron. Hij reist mee naar Kiev, Brussel en Moskou en filmt gesprekken van Macron met wereldleiders, waaronder een belangrijk telefoontje met Vladimir Poetin. Na het uitbreken van de oorlog zien we hoe Macron zijn werk voortzet en voor elkaar krijgt dat de EU Oekraďne militair en financieel te hulp komt.

'2Doc: A President, Europe and War', om 23.30 uur bij de VPRO op op NPO 2.

Dossiers