WNL-programma 'Aangehaakt in Europa' vanuit Stockholm

zondag 19 mei 2024

Wat bepaalt het stemgedrag? In de komende aflevering van 'Aangehaakt in Europa' op NPO 2 wandelt electoraal geograaf Josse de Voogd door Stockholm. Over wipkipwijken en ghetto-buurten.

Wat zegt je levensstijl over je politieke kleur? Daar draait het om in het politieke wandelprogramma 'Aangehaakt in Europa'. In deze nieuwe serie van Omroep WNL laat De Voogd opnieuw zien wat typische kenmerken zijn van de Europese en Nederlandse kiezers. Een gevelplant, een muur met graffiti of een lokaal koffietentje kan veel vertellen over het stemgedrag in een buurt. Maar hij legt ook uit hoe steden electoraal van kleur kunnen verschieten en ziet opmerkelijke stempatronen. Waarom stemt de ene wijk links en de andere rechts?


In de vierdelige-serie van Omroep WNL bezoekt Josse de Voogd in aanloop van de Europese verkiezingen voor iedere uitzending een Europese stad. In eerdere afleveringen ging hij op onderzoek naar Maastricht en Berlijn. In de derde aflevering over Stockholm neemt Josse de metro naar de laatste halte. Hij ontdekt dat Zweden niet altijd zo idyllisch is als het lijkt met zijn rode Pipi Langkous-huisjes en komt terecht in de betonnen no-go area van de wijk Rinkeby.  Maar ook bezoekt hij de bloemkoolwijken van Spanga-Tenstra waarbij je je zo in Nederland waant. En stuit Josse in de hipsterwijk Södermalm op breiwerkjes rond lantaarnpalen die het hipsterterritorium afbakenen.

In de serie 'Aangehaakt in Europa' komen ook Nederlanders aan het woord die in de betreffende stad wonen. Waarover gaan de gesprekken in de buurtwinkel of op het werk? Zowel over het onbehagen naar de Europese politiek als over oplossingen voor maatschappelijke problemen. Aangehaakt in Europa dus.

'Aangehaakt in Europa: Stockholm', maandag 20 mei om 21.10 uur bij Omroep WNL op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers