Vrijdag in 'Meldpunt': onder druk gezet door dubieus computerhulpbedrijf

donderdag 28 september 2023
Foto: © Jasper van Bladel/MAX 2022

Wie problemen heeft met de computer en digitalisering, kan hulp aan huis inschakelen. Dit zijn betaalde diensten van bedrijven die de helpende hand bieden bij foutmeldingen en overige digitale vragen.

Maar wat als zo’n computerhulpbedrijf ineens uw internet-, telefoon- en tv-abonnement op eigen naam zet? Wat zijn de rechten van de consument?


'Meldpunt' kreeg meerdere meldingen binnen over één computerhulpbedrijf. De dames Ingeborg, Ada, Gré, Truus en Ineke uit Amstelveen zeggen allemaal op vrijwel dezelfde wijze door deze ondernemer te zijn benadeeld. Zonder dat deze vrouwen het wilden, heeft hij hun abonnement voor tv, internet en telefoon overgenomen en bij zijn eigen bedrijf ondergebracht. De vrouwen zeggen allemaal geen handtekening te hebben gezet, of zijn zich daar bewust van geweest. Niemand heeft een contract gezien. En wie daar om vraagt, krijgt geen contract opgestuurd. Wie van het abonnement af wil, wordt onder druk gezet: betaal je niet, dan heb je geen internet meer of krijg je een incassobedrijf op je dak. MAX Ombudsman Jeanine Janssen gaat in gesprek met de dames en de betreffende ondernemer. Welke consumentenrechten worden hier geschonden en wat kan je als consument hier tegen doen? Elles de Bruin spreekt hierover in de studio met Barbara Scheffelaar Klots, jurist bij juridisch dienstverlener LegalGuard en Jeanine Janssen.

En verder: een nieuwe vaccinatieronde, is dat nou echt nodig?
Per 2 oktober gaat een nieuwe vaccinatieronde tegen corona van start. 4,8 miljoen Nederlanders zijn uitgenodigd om een boosterprik te halen. Zestigplussers, mensen met een kwetsbare gezondheid, zorgpersoneel en zwangere vrouwen kunnen opnieuw een vaccinatie halen, dit keer tegen omikronvariant XBB 1.5. De ziekenhuisopnames door corona zijn momenteel laag en de pandemie ligt achter ons. Sommige kijkers van 'Meldpunt' vragen zich af of ze zich wel opnieuw moeten laten vaccineren. Zoals de 76-jarige Hans Baltes, die in 2020 door corona wekenlang op de intensive care lag. Hij kreeg na zijn derde prik, met het Moderna vaccin, last van griepverschijnselen en zware vermoeidheid. Nu wil meneer Baltes niet meer gevaccineerd worden als Moderna het vaccin levert. Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie bij Amsterdam UMC, legt in de studio uit waarom het belangrijk is om een nieuwe prik te halen.

'Meldpunt', vrijdag 29 september om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS9 logo SBS 9 logo

Jack Malik is een worstelende muzikant die geen erkenning krijgt, hoeveel moeite zijn manager en vriendin Ellie daar ook voor doet. Na een ongeluk tijdens een mysterieuze wereldwijde stroomstoring wordt Jack wakker en ontdekt hij dat niemand zich de Beatles nog kan herinneren. Jack ziet zijn kans schoon: met het complete oeuvre van de Beatles te zijner beschikking kan hij de wereld veroveren.

'Yesterday', film uit 2019 met oa. Ed Sheeran, om 20.30 uur op SBS 9.

Dossiers