Vrijdag in 'Meldpunt': huurders wantrouwen zuinige energielabels bij woningen

donderdag 23 november 2023
Foto: © Jasper van Bladel/MAX 2022

Bewoners van huurwoningen twijfelen of hun zuinige energielabel wel klopt. Met een energielabel B in plaats van C mag de verhuurder een hogere huur vragen. Huurders wantrouwen de labels, omdat hun huurwoning helemaal niet goed ge´soleerd is.

Wat moet een huurder doen om in bezwaar te gaan bij de verhuurder? Daarover gaat 'Meldpunt' nu vrijdag.


José Schadé-Van der Linde begrijpt niet waarom haar huurwoning in IJmuiden energielabel B heeft gekregen. Hierdoor is haar huur gestegen. Het tocht in huis en de vloeren en muren zijn niet geïsoleerd. 'Meldpunt' ontvangt geregeld klachten van kijkers over te hoog afgegeven energielabels. De redactie schakelt energieadviseur Jurgen Kil in om te kijken of het energielabel van mevrouw Schadé wel past bij haar huurwoning. In de studio praat Elles de Bruin er over door met Hugo Breuers, voorzitter van branchevereniging energieconsultants Fedec en Dirk Brounen, hoogleraar vastgoed aan Tilburg University.

En verder: bezwaar maken tegen ondeugdelijk bed van De gildeslapen
Jacqueline Weppner en Ger Kenter kopen bij een verkoper aan huis een bed van het bedrijf De gildeslapen. Zonder te vragen naar hun gewicht, bestelt de verkoper er ook een matras bij. De totaalprijs komt uit op 7.500 euro. Na een week valt het voeteneinde aan de kant van mevrouw er af en zit het aan de kant van meneer los en scheef. Bovendien blijkt het matras veel te zacht. Het stel krijgt geen factuur en weinig respons op klachten bij het bedrijf. Zelfs op hun rechtsbijstandsverzekeraar reageert De gildeslapen niet. Doen ze dat wel als MAX Ombudsman Jeanine Janssen belt?

'Meldpunt', vrijdag 24 november om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Keuringsdienst van Waarde' (KRO-NCRV)

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus namen we hun dons en stopten het in onze jassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Maar koop n˙ iets met dons en je krijgt er gratis een stapeltje beloftes bij. 'Verantwoord' staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze eigenlijk aan verantwoord, diervriendelijk dons? 'De Keuringsdienst' kleedt zich extra warm en komt erachter dat een eend eigenlijk nog een kuiken is als-ie koud gemaakt wordt.

'Keuringsdienst van Waarde', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers