Veelbesproken docu 'KERWIN' te zien op internationale dag tegen racisme

woensdag 20 maart 2024

Op de internationale dag tegen racisme zendt de NTR een speciale montage uit van de docuserie 'KERWIN'. De drie delen, die exclusief te zien zijn op NPO Start, zijn nu samengevoegd tot een tv-uitzending van zestig minuten.

Het verhaal gaat terug naar de nacht in augustus 1983, waarin de 15-jarige Kerwin Lucas werd doodgestoken door een skinhead. Onder anderen Kerwin’s jongere broer Purly Lucas en pleegzus Nicoline Duinmeijer praten over wie hij was. Ook komen hulpverleners aan het woord over zijn dood, die een symbool werd tegen racistisch geweld. En waarom werd Kerwin in de media eigenlijk herinnerd met de verkeerde achternaam, Duinmeijer?


Purly Lucas: 'We zijn 40 jaar verder, maar we hebben nog steeds met racisme te maken in Nederland. Racisme is een keuze en je kunt elke dag kiezen om het anders te doen.'

Purly Lucas blikt in de docu terug op de dood van zijn broer Kerwin. Hij spreekt over hun vroege jeugd en het moment dat zij samen met hun moeder vanuit Curaçao naar Amsterdam verhuisden. Hier bracht Kerwin veel tijd door bij de familie Duinmeijer, de buren die een goede band onderhielden met hem en zijn familie. Kerwin raakte innig bevriend met Eric Duinmeijer. In de fatale nacht vertrokken zij samen vanuit het huis van de Duinmeijers, aan het Vondelpark, naar  het centrum van Amsterdam.

In 'KERWIN' bezoekt Purly zijn vader op Curaçao, die nooit eerder met hem over het grote verlies van zijn zoon heeft gesproken. Ook doen onder meer jeugdvriendin Caroline Dest en pleegzus Nicole Duinmeijer hun verhaal. Dankzij unieke privé-beelden van de familie Duinmeijer kom je dichtbij de vrolijke en charismatische jonge Kerwin. Oud-politierechercheurs, een taxichauffeur en de ambulancebroeder die Kerwin meenam naar het ziekenhuis brengen je terug naar het rauwe Amsterdam van de jaren 80. Zij delen hoe het drama hen nog altijd raakt. Ook wordt duidelijk hoe Kerwin’s lot uitgroeide tot een blijvend symbool tegen racistisch geweld.

'KERWIN' toont het onschuldige leven van twee bevriende tieners, maar ook het racisme, de mediastorm, de felle protesten en de rechtszaak. Ruim 40 jaar later blijft het verhaal van Kerwin Lucas onverminderd urgent.

De driedelige documentaireserie en de tv-versie van 'KERWIN' zijn gemaakt door Skyhigh TV in co-productie met Tulsa Studios voor de NTR.

'KERWIN' is op donderdag 21 maart om 20.30 uur te zien bij de NTR op NPO 3.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Marjolein woont in een villa met zwembad op het Spaanse eiland Ibiza. Ze is trainer, spreker en auteur. Ze leert mensen door optimaal gebruik van hun bewustzijn 'hun mooiste leven te leven'. Het ontbreekt Marjolein aan niets, maar ze kent ook de andere kant van de medaille. In 2011 vluchtte ze van haar ex-man, die haar fysiek en mentaal mishandelde. Marjolein belandde met haar kinderen op straat, maar wist zich terug te vechten en uiteindelijk vier succesvolle bedrijven op te richten. Alleenstaande moeder Monique Molenberg heeft het iets minder goed voor elkaar. Ze werkte elf jaar in de zorg, maar nadat ze werd mishandeld door haar ex-partner, raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de schulden. Nu, vijf jaar later, zijn de schulden bijna afgelost, maar het gezin moet wekelijks zien rond te komen van vijftig euro per week en is aangewezen op een 'voedselkast'.

'Steenrijk, Straatarm', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers