Portret van de wereldberoemde dirigent Klaus Mäkelä in 'Close Up'

maandag 12 februari 2024

Per 2027 is de Finse dirigent Klaus Mäkelä (1996) de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Regisseur Bruno Monsaingeon schetst in 'Close Up: Klaus Mäkelä - Towards the Flame' een portret van deze jonge dirigent.

Zijn liefde en passie voor muziek en dirigeren ontwikkelde hij al jong blijkt uit archiefmateriaal waarin hij is te zien als opgroeiend kind en tiener. Mäkelä vertelt over zijn visie op het dirigentschap en over zijn favoriete muziek.


Bruno Monsaingeon is een veteraan op het gebied van documentaires over klassieke componisten en musici. Hij raakte diep onder de indruk van het bijzondere talent van Mäkelä bij een optreden met het Orchestre de Paris en besloot een film over de begaafde en bevlogen dirigent te maken.

Mäkelä reflecteert op videobeelden van hemzelf als opgroeiend kind tijdens lessen waarin hij een groep musici dirigeert onder de hoede van de legendarische Finse dirigent en pedagoog Jorma Panula. Mäkelä musiceert, als cellist, met het ensemble Quatuor Arod en hij vertelt dat Mozart en Sjostakovitsj tot zijn favoriete componisten behoren. Ook is Mäkelä aan het werk te zien tijdens repetities en uitvoeringen in Oslo, Parijs en Amsterdam.

[video]

'Close Up: Klaus Mäkelä - Towards the Flame' is een productie van Idéale Audience Group in coproductie met AVROTROS en ARTE France.

'Close Up: Klaus Mäkelä - Towards the Flame', dinsdag 13 februari om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Gaby en Jerry vertrekken met hun twee zoontjes in een iets te oude camper naar Spanje, op zoek naar een plek om een camping te starten. Hun Hollandse huis en haard hebben ze verkocht, maar ze hebben nog geen idee waar ze terecht zullen komen. Onderweg beleven ze spannende momenten, zoals wanneer ze bijna aangehouden worden door de politie en de camper in brand vliegt. Zullen ze hun droomplek nog wel vinden?

'Het Roer Om', om 21.20 uur op NET 5.

Dossiers