NPO Radio 1-bus week lang over de visserij in de Voordelta

zondag 7 januari 2024
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 8 januari staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden om over de natuurcompensatie van de Tweede Maasvlakte te spreken, dat gevolgen heeft voor o.a. de garnalenvisserij in de Voordelta tussen Schouwen-Duiveland en de Tweede Maasvlakte.

Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.


Voor de bodemberoerende vissers in de Voordelta wordt 2024 een spannend jaar. Deze vissers slepen met netten over de zeebodem om naar garnalen, platvis en ensis (scheermessen) te vissen. Zij dreigen een groot deel van hun vangstgebied voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust kwijt te raken; dat ter compensatie van het natuurverlies van de Tweede Maasvlakte, een uitbreidingsproject van de Rotterdamse haven. Bij de start van de aanleg van dit gebied in 2008 werd bepaald dat er tien keer zoveel natuurgebied terug moest komen om het natuurverlies te compenseren. Op 8 februari vindt het Tweede Kamerdebat over deze kwestie plaats, waarop demissionair minister Van der Wal van Natuur en Stikstof een beslissing zal moeten nemen over het verbod op bodemberoerende visserij in het gebied.

Wat betekent dit verbod voor de visserij in de Voordelta? Wat zijn de gevolgen van het visverbod voor de natuur in de Voordelta? In '5 Dagen' komen vissers en natuurorganisaties aan het woord over de staat van de visserij in dit gebied.

Maandag is Evert de Blok te gast. Sinds september 2023 is zijn garnalenpellerij in Stellendam in productie gegaan. Als het besluit wordt doorgezet betekent dit het faillissement van zijn net opgezette bedrijf.

Dinsdag vertelt Anneklaar Wijnants van Natuurmonumenten over het perspectief van de 15 NGO’s die het handhavingsverzoek hebben ingediend.   

Woensdag vertelt Ramon van de Gruiter van De Zeeuwse Mossel BV in Bruinisse over de ensis-visserij. Vanaf 2006 tot heden halen zij meer dan de helft van hun totale vangst uit de Voordelta.

Donderdag is Johan van Nieuwenhuijzen te gast, directeur van de visafslag in Stellendam en Scheveningen, de veiling waar de vers aangevoerde vis wordt verkocht. Van Nieuwenhuijzen vertelt over de gevolgen van een visverbod voor de hele industrie rond de garnalenvisserij.

Vrijdag is Mark Wesselink te gast. Hij vertelt over zijn rol als bemiddelaar voor de verschillende partijen die betrokken zijn bij de natuurcompensatie van de Tweede Maasvlakte.

'5 Dagen' live over de staat van de visserij in Zeeland. Maandag 8 januari, dinsdag 9 januari, woensdag 10 januari, donderdag 11 januari en vrijdag 12 januari van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Gaby en Jerry vertrekken met hun twee zoontjes in een iets te oude camper naar Spanje, op zoek naar een plek om een camping te starten. Hun Hollandse huis en haard hebben ze verkocht, maar ze hebben nog geen idee waar ze terecht zullen komen. Onderweg beleven ze spannende momenten, zoals wanneer ze bijna aangehouden worden door de politie en de camper in brand vliegt. Zullen ze hun droomplek nog wel vinden?

'Het Roer Om', om 21.20 uur op NET 5.

Dossiers