NPO Radio 1-bus week lang op verschillende locaties in Nederland over femicide

zondag 3 december 2023
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 4 december staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi op verschillende locaties in Nederland om over femicide te praten, naar aanleiding van de 'Orange the World' campagne.

Elke acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord. In veel gevallen is dat vanwege haar vrouw-zijn. Dat heet femicide. In meer dan de helft van de gevallen is de dader de partner of ex-partner. Het gaat veelal om mannen die een relatiebreuk of scheiding niet accepteren.


Van 25 november tot 10 december loopt de ‘Orange the World’ campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Gedurende deze campagne komen in '5 Dagen' ervaringsdeskundigen en hulpverleners aan het woord over femicide. Wat is hun verhaal? Wat zijn de ‘red flags’ die vrijwel altijd een voorbode voor femicide zijn? En hoe komt het dat femicide in Nederland nog zo weinig aandacht krijgt?

Maandag is Barbara Godwaldt te gast. Haar zus Gea Godwaldt werd in 2020 door haar man vermoord. Barbara schreef met andere nabestaanden een plan van aanpak om femicide aan te pakken.

Dinsdag vertelt een slachtoffer van huiselijk geweld hoe zij ontsnapt is aan haar relatie en hoe zij nu anderen in soortgelijke situaties helpt.  

Woensdag staat in het teken van het perspectief van de pleger. Voormalig pleger René Haring mishandelde zijn ex-partner. Hij beterde zijn leven en zet zich nu in om andere plegers te helpen.

Donderdag vertelt Lia van den Bersselaar vertelt over haar dochter Clarinda. Zij werd na het verbreken van haar relatie door haar ex-partner vermoord.

Vrijdag is Nienke Feenstra te gast. Ze is voormalig politieagent en Soroptimist. Soportimist International zet zich al meer dan 100 jaar in voor de rechten van vrouwen. Feenstra vertelt over hoe de politie en andere hulpinstanties omgaan met huiselijk geweld en wat daarin kan verbeteren.

'5 Dagen' live over femicide. Maandag 4 december, dinsdag 5 december, woensdag 6 december, donderdag 7 december en vrijdag 8 december van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Married At First Sight' - Carlo Boszhard

Jeffrey en Jerney sluiten hun huwelijksreis af en worden op Schiphol warm onthaald door hun kinderen. Bastiaan en Suzanne gaan samenwonen. Slaat bij hen de vonk over in de huiselijke omgeving van Suzanne? En tijdens het eindgesprek valt definitief het doek voor een van de stellen.

'Married At First Sight', om 20.30 uur op RTL 4.

Dossiers