NPO Radio 1-bus week lang in omgeving Westland over toekomst glastuinbouw

zondag 18 februari 2024
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 19 februari staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi in de omgeving van het Westland. Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Naast de slachthuizen en distributiecentra is de glastuinbouw door experts bestempeld als een van de drie sectoren waar Nederland zonder kan. De sector zou ons meer kosten dan dat het onze maatschappij zou opleveren. Volgens de staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 is het matigen van migratie en beter verdelen van de beperkte ruimte noodzakelijk. Dat betekent onder andere minder kassen en migratie.


Heeft de glastuinbouwsector nog een toekomst in Nederland? En zo ja, welke kant moet het op? In '5 Dagen' vertellen ondernemers uit de sector hun verhaal vanuit de omgeving van het Westland, ook wel de ‘Glazen Stad’ genoemd.

Maandag is Stijn Baan van Koppert Cress te gast, waar de kassen vol staan met cress, eetbare bloemen, bladeren en vanille voor de gastronomie.

Dinsdag vertelt chrysantenteler Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant over het belang van de glastuinbouw voor Nederland.

Arbeidsmigranten spelen een grote rol in de glastuinbouwsector. Woensdag komt Rita Kostwinder van uitzendbureau NL Jobs aan het woord over arbeidsmigranten in de sector.

Jaap van Duijn groeide op als tuinderszoon in het Westland. Donderdag vertelt hij over de geschiedenis van het Westland en de glastuinbouwindustrie.

Vrijdag vertelt Jacco Vooijs van Glastuinbouw Westland over het toekomstperspectief voor de sector.

'5 Dagen' live over de glastuinbouw in het Westland en omgeving. Maandag 19 februari, dinsdag 20 februari, woensdag 21 februari, donderdag 22 februari en vrijdag 23 februari, 20.00-20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers