NPO Radio 1-bus week lang in Noord-Limburg over de wereld van arbeidsmigranten

zondag 3 september 2023
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 4 september staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Ajouad El Miloudi en Mirthe van der Drift op verschillende locaties in Noord-Limburg om te praten over de huisvesting van arbeidsmigranten.

Met reportages ter plekke van Joris Kreugel en Mirthe van der Drift.


In Noord-Limburg werken ongeveer 40.000 arbeidsmigranten met name in de tuinbouw, kassen en in de logistiek. Werkgevers hebben ze hard nodig en zijn ook blij met deze flexibele, hardwerkende werknemers. Maar deze internationale werknemers zijn kwetsbaar en met name als het gaat om de huisvesting gaat er nog veel mis. Zo laten malafide uitzendbureaus arbeiders uit Oost-Europa in Nederland werken en in Duitsland wonen onder vaak erbarmelijke omstandigheden. Verschillende gemeenten en werkgevers spannen zich in om de huisvesting te verbeteren maar dat is nog niet zo eenvoudig.

Hoe gaat het met de arbeidsmigranten in Noord-Limburg zo’n twee jaar na het rapport van de Commissie Roemer dat stelde dat de omstandigheden bar waren en nodig moesten worden verbeterd? '5 Dagen' gaat in gesprek met de werkgevers, de uitzendbureaus, bewoners en de arbeidsmigranten zelf. Op maandag wordt gesproken met Guus Cox, van Cox Aardbeien, een drie generaties oud familiebedrijf met 120 internationale werknemers in dienst. Hij vertelt over de onmisbaarheid van arbeidsmigranten voor zijn bedrijf. Dinsdag komt Jack Janssen van uitzendbureau AB Werkt aan het woord. Met grote chaletparken probeert het bedrijf de Poolse werknemers meer privacy en faciliteiten te bieden. Op woensdag lichten ongeruste bewoners hun zorgen toe over de komst van de vele chaletparken in het buitengebied. Donderdag gaat het programma in gesprek met mensen die te maken kregen met bedreigingen doordat ze zich verzetten tegen malafide praktijken. Vrijdag is Jola Criens te gast, vertrouwenspersoon van de Oost-Europese arbeidsmigranten over waar internationale werknemers tegenaan lopen en hoe dat zou kunnen worden verbeterd. En willen arbeiders uit Oost-Europa nog wel komen nu de lonen in hun eigen land stijgen en de vergrijzing ook daar toeslaat?

'5 Dagen' over de omstandigheden van arbeidsmigranten in Noord-Limburg. Maandag 4 september, dinsdag 5 september, woensdag 6 september, donderdag 7 september en vrijdag 8 september live op NPO Radio 1, van 20.00 tot 20.30 uur.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo STAR Channel logo

Voor de artsen en verpleegkundigen op de spoedafdeling in Chicago Med is geen enkele dag hetzelfde. Ze slaan zich doorheen de chaos om hun patiŽnten tegen elke prijs te helpen. Na een verkeersongeval staat de spoedeisende hulp al snel vol patiŽnten. Een arts komt Charles bekend voor en Archer raakt vlak voor zijn niertransplantatie aan het twijfelen.

'Chicago Med', om 21.00 uur op STAR Channel.

Dossiers