NPO Radio 1-bus week lang in Haaksbergen over zoutwinning

zondag 29 oktober 2023
Foto: © NTR/PowNed 2021

Mag chemiereus Nobian wel of geen zout winnen uit de bodem in de Twentse plaats Haaksbergen? In de week van 30 oktober staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Mirthe van der Drift en Ajouad El Miloudi in de gemeente Haaksbergen over zoutwinning.

De gemeenteraad van Haaksbergen zal 15 november een besluit nemen of ze chemiebedrijf Nobian een ‘verklaring van geen bedenkingen’ geven voor de bouw van acht locaties waar zout gewonnen gaat worden. Als de verklaring er komt, mag de chemiereus aan de slag. Omwonenden zijn daar fel op tegen. Zoutwinning betekent bodemdaling, en bewoners vrezen scheuren en gedoe. Ze houden de adem in en hopen dat de gemeente, net als eerder, voet bij stuk houdt.


Voorafgaande aan het besluit op 15 november vindt er op 2 november een inhoudelijke bespreking plaats in de Commissie Ruimte. Op dat moment tekenen zich de contouren af voor het definitieve besluit. '5 Dagen' staat die week in Haaksbergen en volgt het nieuws op de voet met omwonenden, historici en medewerkers.

Maandag zijn Epi Winkelhuis en Ludwig ten Broeke te gast, van de belangenvereniging ‘Laat de Hoeve niet zakken’. Ze vrezen Groningse toestanden en vinden de veiligheid onvoldoende gegarandeerd. Dinsdag staat in het teken van de historie van zout in Twente. Ben Wienk (92) van Zoutmuseum Delden weet alles over de geschiedenis van zout in de regio en is zelf 40 jaar werkzaam geweest in de industrie. Woensdag vertellen buren Marloes en Benny hun verhaal. Ze wonen op de zoutwinningslocatie en maken zich zorgen over de immense caverne die onder hun huis gepland staat. Donderdag is Jorn van der Meer van Nobian te gast. Hij vertelt over het belang van de nieuwe zoutwinninglocaties voor het bedrijf en voor de regio. Vrijdag blikt buurtbewoner Esther Rodijk van ‘Laat de Hoeve niet zakken’ terug op de inhoudelijke bespreking van donderdagavond 2 november. Wat is er uitgesproken? En hoe nu verder?

'5 Dagen Live' over zoutwinning in gemeente Haaksbergen. Maandag 30 oktober, dinsdag 31 oktober, woensdag 1 november, donderdag 2 november en vrijdag 3 november van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'90 Day Fiancé' (TLC)

De trouwdag van Gino en Jasmine is eindelijk aangebroken. Clayton is bang dat Anali niet bij het altaar zal verschijnen. Citra's vader wijst de christelijke ceremonie van Sam en Citra af. Nikki hoopt dat ze Justin kan vertrouwen als ze Moldavië verlaat. Sophie is de ruzies tussen Rob en haar moeder beu.

'90 Day Fiance', om 20.30 uur op TLC.

Dossiers