NPO Radio 1-bus week lang bij Penitentiaire Inrichting Zwolle

zondag 10 december 2023
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 11 december staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi bij de Penitentiaire Inrichting in Zwolle.

Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.


Gevangenisstraffen moeten worden uitgesteld vanwege personeelstekorten, meldde minister Weerwind van Rechtsbescherming onlangs aan de Tweede Kamer. Werken in een Penitentiaire inrichting is niet erg populair en het ziekteverzuim is er hoog. '5 Dagen' neemt daarom een kijkje in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Zwolle. Hoe is het om hier te werken en hoe is het om hier gevangen te zitten?

De PI Zwolle biedt plaats aan 335 gedetineerden en patiënten. Daarvan is 56 procent vrouw en 43 procent man. Het is één van de vier Nederlandse gevangenissen die een eigen psychiatrische afdeling hebben.

In '5 Dagen' komen gevangenismedewerkers en (ex-)gedetineerden aan het woord. Hoe gaat de gevangenis om met de maatschappelijke druk en de roep om zwaardere straffen? Wat speelt zich in deze afgezonderde wereld af? En hoe worden gedetineerden voorbereid op het leven na de gevangenis?

Maandag is directeur van de PI in Zwolle, Joost Walraven te gast. Hoe gaat hij om met de maatschappelijke druk en hoe gaat hij om de gevangenen?

Dinsdag is er geen uitzending van '5 Dagen' in verband met Champions League voetbal.

Woensdag zijn Edwin Stoker en Elaine van Helvoort te gast. Edwin Stoker is Hoofd Arbeid in de PI Zwolle en Elaine van Helvoort is workshopbegeleider van Plantje voor Morgen, dat helpt met reïntegratie. Hoe maak je van een crimineel weer een volwaardige arbeidskracht? De PI Zwolle biedt opleidingen die gedetineerden kunnen volgen, met het oog op het leven na de gevangenis.

Op donderdag geeft hoofdbehandelaar Koen Ketelaar een inkijkje in de psychiatrische afdeling van Zwolle. Hij vertelt over het leven op de psychiatrische afdeling, over hoe hij omgaat met veiligheid en wat het verschil is tussen een PPC (Penitentiair Psychiatrisch Centrum) en een tbs-kliniek.

Vrijdag vertelt een ex-gedetineerde zijn verhaal. Hoe pak je je leven op als je weer buiten de muren staat? En hoe vind je je weg met alle stigma’s en vooroordelen die er leven over ex-gevangenen?

'5 Dagen' live vanuit Penitentiaire Inrichting Zwolle. Maandag 11 december, woensdag 13 december, donderdag 14 december en vrijdag 15 december van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. De uitzending van dinsdag 12 december vervalt in verband met de Champions League.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Verraders' (RTL 4)

Tijd voor actie. Een van de spelers heeft een masterplan bedacht om samen met een select groepje de finale te bereiken. Een Verrader neemt na de clash met een medespeler juist gas terug. Dat advies krijgt een andere speler ook, omdat de verdenkingen zijn kant op gaan. Ondanks alle goede bedoelingen staat ook deze ronde tafel weer garant voor verrassende wendingen.

'De Verraders', om 20.00 uur op RTL 4.

Dossiers