NPO Radio 1-bus vanuit Aadorp en Almelo: over 'verdozing' en arbeidsmigratie

zondag 19 mei 2024
Foto: © NTR/PowNed 2021

Nederland verdoost! Met de komst van de vele nieuwe bedrijvenparken komen er ook steeds meer arbeidsmigranten om het laaggeschoolde werk te doen. Waar moeten zij wonen? En wat gebeurt er met ze als ze op straat komen te staan?

De gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) staat deze week in Aadorp bij Almelo om te praten over de komst van een migrantenhotel en een nieuw businesspark. Presentatoren zijn Ajouad El Miloudi en Mirthe van der Drift. Verslaggever ter plekke is Joris Kreugel.


Vandaag bestellen, morgen in huis. Het is zo vanzelfsprekend, maar onze gemakseconomie kent zo zijn keerzijde. De voornamelijk Oost-Europese arbeidsmigranten die ’s nachts de pakketjes staan in te pakken, zijn vaak slecht gehuisvest en zorgen voor overlast. Bewonersgroepen maken zich zorgen en vragen zich af of deze groeiende economische bedrijfstak wel wenselijk is. De winst is vooral voor bedrijven als Amazon, Google en Bleckmann, maar de lasten worden op de samenleving afgewenteld. '5 Dagen' strijkt neer bij Aadorp onder de rook van Almelo om te praten over de komst van een migrantenhotel en een nieuw XL Businesspark vol ‘dozen’.

Maandag spreekt '5 Dagen' met inwoners Saskia Lohuis en Bram Reinders, voorzitter van de Dorpscoöperatie Aadorp, over hun zorgen vanwege de komst van een migrantenhotel. Aadorp is een dorp zonder winkels of voorzieningen. Waar moeten de mensen heen als ze iets nodig hebben of als ze na een paar maanden weer op straat worden gezet?

Dinsdag is Jan Kulpe te gast in de bus. Hij is inwoner van Aadorp en bedrijfsleider van een groothandel voor trucks. Zijn bedrijf staat op een terrein met zware industrie en een gasopslag. Dat is de plek waar ook het migrantenhotel komt. Ooit was Aadorp een migrantendorp, maar dat ging er heel anders aan toe dan nu. Jan Kulpe vertelt waarom hij zo’n hotel onwenselijk vindt.

Woensdag spreekt '5 Dagen' met Paul Haarhuis van uitzendbureau Timing over het inhuren, verzekeren en huisvesten van arbeidsmigranten. Er zijn geluiden dat het uitzendbureau teveel petten op hebben, waardoor de arbeidsmigrant veel te afhankelijk wordt.

Donderdag reist de bus naar het Nieuwstraatkwartier in Almelo, waar Robert van der Kolk woont - naast een pand waar voortdurend wisselende arbeidsmigranten wonen. Hij vertelt over de verpaupering van de buurt omdat regels onvoldoende worden gehandhaafd.

Vrijdag spreekt '5 Dagen' met Merten Nefs, die op 21 mei aan de TU Delft promoveert op hoe Nederland langzaamaan ‘verdoost’ en welke effecten dit heeft op de omgeving. Hij deed onderzoek en zag dat Nederland vol inzet op een vorm van economie die eigenlijk niet toekomstbestendig is. Waar zouden we wel op in moeten zetten en hoe zouden we met onze arbeidsmigranten moeten omgaan?

'5 Dagen' vanuit Aadorp en Almelo. Maandag 20 mei, dinsdag 21 mei, woensdag 22 mei, donderdag 23 mei en vrijdag 24 mei van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers