NPO Radio 1-bus slaat de vleugels uit rondom Schiphol

zondag 17 maart 2024
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 18 maart staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi een week lang in Aalsmeer en Warmond.

Bewoners zijn de overlast door overvliegende vliegtuigtuigen spuugzat en hebben de Staat voor de rechter gedaagd. Woensdag 20 maart doet de rechter uitspraak.


In '5 Dagen' vertellen omwonenden van Schiphol hun verhaal over de overlast die zij dagelijks ervaren en welke problemen dit met zich meebrengt. Slapeloosheid, psychische klachten en geluidsoverlast zijn voor de mensen die rondom Schiphol wonen aan de orde van de dag. De bewoners die zich hebben samengevoegd in de Stichting Recht op Bescherming tegen Vlieghinder zijn van mening dat de Staat verantwoordelijk is voor al het leed dat de geluidshinder aanricht.

Sietske Bon–Van den Broek is bestuurslid bij de Stichting Recht op Bescherming tegen Vlieghinder en woont in Aalsmeer. Maandag vertelt zij over de problematiek die de bewoners rondom Schiphol ervaren en over de rechtszaak die de omwonenden voeren tegen de Staat.

Dinsdag is er geen uitzending in verband met de kwartfinale in de Champions Leauge (v) Ajax – Chelsea.

Woensdag is Jan Boomhouwer te gast. Hij is voorzitter van de stichting die de zaak tegen de Staat is begonnen. Is hij tevreden met de uitspraak van de rechter die deze dag met een uitspraak komt?

Donderdag staat de bus bij de huisartsenpraktijk van Frans Göbel in Aalsmeer. Meer dan eens krijgt hij patiënten over de vloer met klachten die verband houden met de vliegtuigoverlast.

Op vrijdag staat de bus in Warmond, bij Ron en Joke Sneep. Hoe is het om pal onder een aanvliegroute te wonen en de hele dag en soms ook ‘s nachts het bulderende geluid van overvliegende toestellen te horen?

'5 Dagen' over vliegtuigoverlast en de rechtszaak van bewoners tegen de Staat om Schiphol op de knieën te krijgen. Maandag 18 maart, woensdag 20 maart, donderdag 21 maart en vrijdag 22 maart van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Marjolein woont in een villa met zwembad op het Spaanse eiland Ibiza. Ze is trainer, spreker en auteur. Ze leert mensen door optimaal gebruik van hun bewustzijn 'hun mooiste leven te leven'. Het ontbreekt Marjolein aan niets, maar ze kent ook de andere kant van de medaille. In 2011 vluchtte ze van haar ex-man, die haar fysiek en mentaal mishandelde. Marjolein belandde met haar kinderen op straat, maar wist zich terug te vechten en uiteindelijk vier succesvolle bedrijven op te richten. Alleenstaande moeder Monique Molenberg heeft het iets minder goed voor elkaar. Ze werkte elf jaar in de zorg, maar nadat ze werd mishandeld door haar ex-partner, raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de schulden. Nu, vijf jaar later, zijn de schulden bijna afgelost, maar het gezin moet wekelijks zien rond te komen van vijftig euro per week en is aangewezen op een 'voedselkast'.

'Steenrijk, Straatarm', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers