NPO Radio 1-bus in Haarlemmermeer en Oudewater: over het wassende water

zondag 26 november 2023
Foto: © NTR/PowNed 2021

Een week lang staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi in West- en Midden-Nederland om met bewoners, boeren en dijkwachten te praten over de extreme natheid en de hoge waterstand.

Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift. Maandag staat de bus om te beginnen in Haarlemmermeer, dinsdag in Oudewater.


De gevolgen van klimaatverandering worden nu al voelbaar. Meer en hevigere regenval, lange periodes van droogte en grote overstromingsrisico’s. Volgens Rijkswaterstaat moet 1100 kilometer aan dijken, dammen, duinen, sluizen en gemalen worden aangepast en versterkt.

In oktober heeft het extreem veel geregend en half november was de gemiddelde hoeveelheid neerslag voor de hele maand al gevallen. In combinatie met hoogwater in de rivieren en stormachtig weer, zorgt dat ervoor dat de waterschappen de afgelopen weken al in crisisstand stonden. In '5 Dagen' vertellen boeren, bewoners, militairen, dijkwachten en stedenbouwkundige over de gevolgen van het wassende water en blikken we vooruit naar West-Nederland in 2100.

Maandag is akkerbouwer en aardappelteler Jasper Roubos uit Haarlemmermeer te gast. Als gevolg van de hoge waterstanden in november zijn grote delen aardappeloogst verloren gegaan.

Dinsdag staat de bus in Oudewater en is crisiscoördinator Marian Booltink van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden te gast. Zij vertelt over wat er op ons af komt nu de zeespiegel stijgt, het vaker regent en de rivieren meer water moeten afvoeren.

Woensdag is er geen uitzending van '5 Dagen' in verband met Champions League voetbal.

Begin november werd Amsterdam getroffen door storm Ciarán. Donderdag vertellen Wout Veelenturf van Rijkswaterstaat en Maarten Ouboter van waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) over de dreigende stijging van het water op 2 november. Na een combinatie van de storm, overvloedige regenval en een storing is de stad ternauwernood aan een ramp ontsnapt.

Vrijdag gaat over de toekomst van water in Nederland. Welke rol speelt water in de toekomst voor Nederland? Blijven we vechten tegen het water, of bewegen we mee? Stedenbouwkundige Gijs van den Boomen heeft een plan voor Nederland in 2121.

'5 Dagen' live over het wassende water. Maandag 27 november, dinsdag 28 november, donderdag 30 november, vrijdag 1 december, 20.00-20.30 uur, NPO Radio 1. De uitzending van woensdag 29 november vervalt in verband met Champions League voetbal.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Kist' - William Rutten (EO)

Na een traumatiserende gebeurtenis in haar jeugd besluit schrijfster Saskia Noort zichzelf het zwijgen op te leggen. Met deze gebeurtenis sterft ook een deel van haar onbezorgde jeugd. Pas tientallen jaren later treedt ze in de openbaarheid met haar verhaal. Dit voelt als een herrijzenis.

'De Kist', om 23.25 uur bij de EO op NPO 2.

Dossiers