NPO Radio 1-bus een week lang op zoek naar Nederlandse natuur

maandag 25 maart 2024
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 25 maart trekt de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) door het land om de staat van onze natuur op te maken.

Is er sprake van achteruitgang en wat doet Nederland nu al om dit te herstellen? Presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi spreken boswachters, ecologen en boeren over vernatting, verzilting en vermesting. Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.


De stemming van de EU-lidstaten over de Europese natuurherstelwet zou deze week plaatsvinden, maar is voorlopig in de ijskast gezet. Wat betekent dat voor de Nederlandse natuur waar het volgens het tweejaarlijkse Living Planet Report niet goed mee gaat? Slagen we erin om zonder wetgeving vanuit Brussel de natuur te herstellen?

We hebben 162 Natura 2000-gebieden in ons land waar al natuurherstel plaatsvindt. Maar het natuurherstel van land- en zee-ecosystemen in Nederland is een moeizaam proces. Boeren, akkerbouwers, tuinders en ambtenaren verzetten zich tegen natuurherstel en schuiven pijnlijke maatregelen voor zich uit. '5 Dagen' reist af naar verschillende Natura 2000-gebieden om de stand van ons natuurherstel te bespreken en de problemen waar we tegenaan lopen onder de loep te nemen.

Maandag legt ecoloog Mark Zekhuis uit hoe het komt dat soorten verdwijnen. Wat gebeurt er in veengebieden als Wierdense Veld, Beerseveld en Witteveen en waarom is het voor veengrond belangrijk dat het grondwaterpeil hoog blijft. Boeren houden het grondwaterpeil liever laag. Natuurherstel in hoogveengebieden lijkt daardoor vrijwel onmogelijk.

Dinsdag Boeren Nicole en Jan Scholten Linde waren van goede wil. Ze boeren hun leven lang al in het Springendal en Dal van Mosbeek. Drie jaar geleden stapten ze in een pilot om van natuurvriendelijk boeren een verdienmodel te maken. Inmiddels is de proef afgerond en van hun aanvankelijk enthousiasme is nog maar weinig over. Ook een reportage over Gert-Jan Roesthuis uit Lattrop, die een passie heeft voor historisch boeren en een eeuwenoude koeiensoort herintroduceerde.

Woensdag vertelt liefhebber van ecologische zoet- en zoutwaterprocessen, Martijn Verweijen over natuurherstel in ’t Haringvliet. Daar zijn ze al 25 jaar bezig om een sluisdeur op een kiertje te zetten zodat de zalm in Zwitserland kan kuitschieten. Maar tuinders en agrariërs houden de kier vooralsnog met succes tegen.

Donderdag:  informatie volgt later.

Vrijdag een hoopgevend verhaal over een geslaagd natuurherstel project in de Blauwe Kamer aan de Nederrijn tegen de Utrechtse Heuvelrug. Archeoloog en natuurliefhebber Saskia van Dockum rolde het prikkeldraad op en gaf de Uiterwaarden terug aan de natuur. Nu nestelt daar weer een lepelaarskolonie.

'5 Dagen' live over natuurherstel in Nederland. Maandag 25 maart, dinsdag 26 maart, woensdag 27 maart, donderdag 28 maart en vrijdag 29 maart van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Marjolein woont in een villa met zwembad op het Spaanse eiland Ibiza. Ze is trainer, spreker en auteur. Ze leert mensen door optimaal gebruik van hun bewustzijn 'hun mooiste leven te leven'. Het ontbreekt Marjolein aan niets, maar ze kent ook de andere kant van de medaille. In 2011 vluchtte ze van haar ex-man, die haar fysiek en mentaal mishandelde. Marjolein belandde met haar kinderen op straat, maar wist zich terug te vechten en uiteindelijk vier succesvolle bedrijven op te richten. Alleenstaande moeder Monique Molenberg heeft het iets minder goed voor elkaar. Ze werkte elf jaar in de zorg, maar nadat ze werd mishandeld door haar ex-partner, raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de schulden. Nu, vijf jaar later, zijn de schulden bijna afgelost, maar het gezin moet wekelijks zien rond te komen van vijftig euro per week en is aangewezen op een 'voedselkast'.

'Steenrijk, Straatarm', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers