NPO Radio 1-bus een week lang bij camping de Marshoeve in Loenen

zondag 14 april 2024
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 15 april strijkt de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) neer op camping de Marshoeve in Loenen om te praten over permanente bewoning van vakantiehuizen.

In Nederland wonen tussen de 55.000 en 160.000 mensen permanent in een vakantiehuis en dat aantal neemt toe. Maar wat nu als de gemeente plotseling andere plannen heeft en de mensen moeten vertrekken? Presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi reizen af naar camping de Marshoeve en spreken met campingbewoners, gemeentebestuurders en dorpsbewoners. Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.


Gescheiden moeders, arbeidsmigranten of rustzoekers. In veel gemeenten is permanente bewoning van vakantieparken jarenlang gedoogd. Vanwege de woningnood heeft demissionair woonminister Hugo de Jonge vorig jaar gemeenten zelfs aangespoord om coulanter te zijn. Maar vaste bewoning van een chalet of caravan is nog steeds illegaal en volgens de Recron voorwaarden kan de huur van de chalets jaarlijks opgezegd worden.

Camping de Marshoeve in Loenen, gemeente Apeldoorn, is sinds 1971 een vakantiedorp met zwembad, 150 chalets, speeltoestellen en een groot open veld voor losse recreanten. Jarenlang werd bewoning hier gedoogd. Maar nu heeft de gemeente zijn oog op dit plekje laten vallen, het terrein gekocht en de bewoners van de Marshoeve gevraagd binnen een maand te vertrekken. De bewoners van het park, die vaak geen kant op kunnen, zijn woedend. '5 Dagen' parkeert de gele NPO Radio 1-bus deze week daarom bij de Marshoeve om te praten met bewoners, bestuurders en dorpelingen.

Maandag vertelt Wil Hagen van de actiegroep ‘De Marshoeve gaat door’ dat ze het er niet bij laten zitten en de strijd gaan aanbinden met de gemeente. Naast Wil doet één van de vaste bewoners zijn verhaal.

Dinsdag krijgen we een persoonlijk verhaal van iemand die is uitgeweken naar deze plek toen hij geen huis kon vinden. Hij en zijn gezin weten niet waar ze heen moeten en voelen zich opgejaagd nu de gemeente met rechtszaken dreigt.

Woensdag zal de gemeente zijn kant van het verhaal vertellen en toelichten voor welke plannen de chaletbewoners moeten wijken.

Donderdag spreekt '5 Dagen' met Willem de Zanger van de Dorpsraad Loenen. Het dorp Loenen kampt met ernstige vergrijzing. Jonge mensen trekken weg omdat ze geen betaalbare woning meer kunnen vinden. Hij juicht nieuwe woningbouwplannen van de gemeente toe.

Vrijdag Het verhaal van Rietje en Peter van Toorn. Peter heeft een Sinti-achtergrond en weigert in een gewoon huis te gaan wonen. Hij ziet steeds meer vaste stalplekken verdwijnen en vreest nu ook voor zijn plekje op de Marshoeve.

'5 Dagen' live op camping de Marshoeve in Loenen. Maandag 15 april, dinsdag 16 april, woensdag 17 april donderdag 18 april en vrijdag 19 april van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Hofkar' (PowNed)

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool. Dit gaat ten koste van de voormalige boerenpartij CDA. Willemien Koning-Hoeve, Statenlid in Noord-Holland ťn melkveehouder, gaat bij deze Europese verkiezingen de agrarische stemmen proberen terug te winnen voor haar partij. Hoe gaat ze dat doen? En hebben de boeren het CDA nog wel nodig?

'De Hofkar', om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2.

Dossiers