NOS komt met nieuwe podcast 'Het China van Xi'

zaterdag 15 oktober 2022
Foto: © NOS 2022

Xi Jinping is misschien wel de machtigste leider van China ooit. En hij is van plan dat te blijven. Zondag begint in Peking het Nationaal Congres van de Communistische Partij.

Zo goed als zeker krijgt de 69-jarige Xi daar – als eerste leider in de Chinese geschiedenis – een derde termijn. Daarmee kan hij de rest van zijn leven aan de macht blijven. Aan de vooravond van het partijcongres zet de NOS in één keer de vijfdelige NPO Radio 1-podcastserie 'Het China van Xi' online. Daarin praat presentator Elisabeth Steinz met NOS-correspondenten Sjoerd den Daas en Garrie van Pinxteren en met anderen over Xi’s weg naar de top en zijn invloed in China en de wereld.


In 2018 drukte Xi een grondwetswijziging door die het mogelijk maakte dat de Chinese president langer dan twee termijnen van vijf jaar aan de macht kan blijven. Die limiet van tien jaar was ingesteld om te voorkomen dat iemand ooit nog zo lang aan de macht kon blijven als Mao Zedong. De stichter van de Volksrepubliek China regeerde het land met harde hand van 1946 tot aan zijn dood in 1976.

De podcast 'Het China van Xi' gaat over de rol die China speelt en wil spelen in een wereld waarin de traditionele machtsverhoudingen aan het verschuiven zijn. Wie is Xi Jinping? Hoe kon een op het eerste gezicht kleurloze figuur als Xi uitgroeien tot de machtigste man van China sinds Mao? Wat zijn Xi’s ambities met China, nu de traditionele machtsverhoudingen aan het verschuiven zijn? Hoe gretig is hij? En hoe ver wil hij gaan?  Presentator Elisabeth Steinz zoekt samen met NOS-correspondenten Sjoerd den Daas en Garrie van Pinxteren, deskundigen en andere betrokken naar antwoorden op deze en andere vragen.

Afleveringen
1: Xi Jinping – Kleurloos naar de top
2: Rijk is goed, maar niet té rijk
3: Controle, controle, controle
4: De wereld volgens Xi
5: Het China volgens Xi

'Het China van Xi' (NOS/NPO Radio 1), te beluisteren via deze link, via NPO Luister of in je favoriete podcast app.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Au Pairs' (BNNVARA)

De vierde au pair, Aïcha, vertrekt naar Hawaï. Ze mist haar overstap en belandt in haar eentje in Los Angeles. Bibi trekt in bij de familie Aiwohi. Haar eerste nacht draait uit op een regelrechte nachtmerrie en zorgt voor flink wat twijfel. Ook Melanie ontmoet haar gastgezin. Wat doet het met haar wanneer blijkt dat ze voor vier jonge kinderen moet zorgen? Quincy probeert een band op te bouwen met de pubers in huis.

'Au Pairs', om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers