Nieuwe EO-podcast over AI-kansen voor mediamakers

vrijdag 3 november 2023

Kunstmatige intelligentie wordt steeds slimmer, beter en gebruiksvriendelijker. Maar wat kan je er mee als mediamaker? In de speciale EO-podcast 'Say hi to AI' zoeken EO-presentator Rachel Rosier en AI-expert Joris Cornielje dat uit.

Met relevante gasten zoals Ezra Eeman van de NPO en Thomas Moerman van NU.nl gaan ze op zoek naar de rol van AI in de mediawereld: wat zijn de kansen en waar liggen de grenzen?


In elke aflevering spreken Rachel en Joris met mensen uit de media die dagelijks bezig zijn met de toepassing van kunstmatige intelligentie. In de eerste aflevering is dat Ezra Eeman, directeur Strategie & Innovatie bij de NPO. In deel twee spreken ze met Phoebe Ohayon van audiobedrijf Whoozy Agency, en in de laatste podcast is Thomas Moerman te gast, de officieuze AI-chef van NU.nl.

Pioniers
AI-expert Joris Cornielje: 'De komst van AI is één groot avontuur! Net zoals met de komst van het internet ligt er een nieuwe wereld voor ons klaar, met ongekend veel mogelijkheden en evenveel vragen en mysteries. Dan heb je je medepioniers hard nodig om niet bang te worden, maar samen hier iets moois van te maken.'

Meer weten
De podcast begon als een gesprek bij de EO, maar is inmiddels uitgegroeid tot een bredere zoektocht van mediamakers uit het hele land naar de rol van kunstmatige intelligentie in hun werk. Samen proberen ze antwoorden te vinden op de nieuwe vragen die AI met zich meebrengt. Mediamakers die interessante tips of nieuwe onderwerpen willen delen kunnen contact opnemen via ai@eo.nl.

Alle afleveringen zijn vanaf vandaag hier te beluisteren, en ook te vinden op NPO Luister en andere podcastplatforms.

Aflevering 1

Een 'Red Team' voor AI? Met Ezra Eeman (NPO)
Welke kansen biedt kunstmatige intelligentie voor publieke omroepen en de NPO? Daarover gaan Rachel en Joris in gesprek met Ezra Eeman. Naast directeur Strategie & Innovatie bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is hij groot AI-liefhebber en houdt hij alle veranderingen in de digitale wereld goed in de gaten.

AI is een handig hulpmiddel, een soort slimme stagiair, maar maakt ook nog fouten. Dus hoe zorg je ervoor dat de betrouwbaarheid van de content niet in gevaar komt? Ezra pleit in deze aflevering daarom voor de oprichting een ‘Red Team’, oftewel een groep kritische mensen die de AI-ontwikkelingen tegen het licht houden.

Aflevering 2

Een stem klonen, hoe dan?! Met Phoebe Ohayon (Whoozy Agency)
Het klonen van een stem om daarmee andere teksten in te spreken, hoe werkt dat? Phoebe Ohayon, medeoprichter en head of design bij audiobedrijf Whoozy Agency, houdt zich er dagelijks mee bezig. Voor NRC maakte het audiobedrijf met behulp van AI digitale voorleesstemmen van twee redacteuren. Daardoor kun je alle artikelen beluisteren op de website van de krant. Maar hoe zorg je voor de juiste stem? Is deze ontwikkeling eigenlijk wel wenselijk? En wat kunnen we hiermee in de toekomst? Hadden we deze podcast bijvoorbeeld al door AI kunnen laten maken? Phoebe denkt van wel en gaat erover in gesprek met Rachel en Joris.

Aflevering 3

AI-experimenten op de nieuwsredactie met Thomas Moerman (NU.nl)
Hoe kan je als nieuwsredactie kunstmatige intelligentie heel concreet inzetten? Bij NU.nl zijn ze hier al veel mee bezig, van het genereren van samenvattingen tot het inhoudelijk analyseren van lezersreacties. Thomas Moerman, officieuze AI-chef bij NU.nl, richtte een werkgroep op van redacteuren en IT-collega’s om de AI-ontwikkelingen te bespreken. Want moet je als nieuwsredactie AI-gegenereerde foto’s willen gebruiken? Mag je het nieuws door een AI-tool laten schrijven? En hoe ga je om met sceptische collega’s? In deze aflevering gaan Rachel en Joris met Thomas in gesprek.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'90 Day Fiancé' (TLC)

De trouwdag van Gino en Jasmine is eindelijk aangebroken. Clayton is bang dat Anali niet bij het altaar zal verschijnen. Citra's vader wijst de christelijke ceremonie van Sam en Citra af. Nikki hoopt dat ze Justin kan vertrouwen als ze Moldavië verlaat. Sophie is de ruzies tussen Rob en haar moeder beu.

'90 Day Fiance', om 20.30 uur op TLC.

Dossiers