Nieuwe AVROTROS-podcast 'Poplegendes In De Polder'

maandag 27 mei 2024

Het is begin juni van dit jaar precies zestig jaar geleden dat The Beatles hun legendarische bezoek aan Nederland brachten. Het was het vlammende startschot van de moderne popcultuur in ons land.

Dit beroemde bezoek is minutieus gereconstrueerd in 'Poplegendes In De Polder', een nieuwe AVROTROS- en NPO Luister-podcast over de Nederlandse avonturen van grote internationale muziekhelden. Want wat gebeurde er allemaal tijdens die hectische dagen in juni 1964?


Beatles-kenners en podcastmakers Jan-Cees ter Brugge, Michiel Tjepkema en Wibo Dijksma (bekend van de podcast 'De Laatste Dagen Van…)' spreken met ooggetuigen en duiken de archieven in voor een unieke reconstructie van dit beroemde bezoek van John, Paul, George en… Jimmie (Ringo is helaas ziek). Welke bekende Nederlanders waren er bij? Hebben The Beatles nou wel of niet de Amsterdamse Wallen bezocht en welke bijzondere verhalen zijn er te vertellen over de rondvaart door de grachten en de optredens in Blokker?

Al vóór 1964 in Nederland
Het bezoek in 1964 is niet de eerste keer dat The Beatles ons land aandoen. Wat doet de groep in de periode 1960-1962 in Oosterbeek, Arnhem en Oldenzaal? Verder ontdekten de makers een onbekend interview met presentator Willem Duys, waarin hij vertelt dat hij The Beatles al in 1963 kreeg aangeboden voor zijn Grand Gala Du Disque. Maar: hij wees ze af… 'De grootste flop uit mijn carrière'. Ook doet de podcast uit de doeken waarom Radio Veronica destijds veel geld verloor aan de Blokker-optredens, terwijl de organisatoren van de concerten de kassen van Stichting Blokker juist goed wisten te spekken.

Verder wordt er stilgestaan bij de solo-bezoekjes van de vier Beatles aan ons land. De Bed-In van John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton-hotel is bijna net zo legendarisch als het 1964-bezoek, maar de andere drie Beatles zijn ook regelmatig in Nederland te vinden. Met name Ringo Starr bezoekt Nederland vaak en volgens ‘de verhalen’ koopt hij in de jaren 70 zelfs een pand aan de Amsterdamse grachten. Welk huis dat is en of hij er in die tijd ook daadwerkelijk woonde, is nooit precies uitgezocht. Tot nu.

'Poplegendes In De Polder: The Beatles'
Vanaf vandaag in zijn geheel te beluisteren via NPO Luister, nporadio5.nl/podcasts en wekelijks met twee nieuwe afleveringen via alle andere podcast-kanalen.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers