Nieuw in DOCS: 'Strijder'

dinsdag 27 februari 2024

Drugs, messen, armoede, gebroken gezinnen; het zijn voorbeelden van actuele uitdagingen waarmee jongeren te maken hebben. De Rotterdamse Sena (19) is gestopt met school en worstelt met de vraag wat ze wil worden.

Haar verhaal is te horen in de audiodocumentaire 'Strijder', van Sammie Sedano. Hij biedt daarmee een inkijk in de belevingswereld van jongeren, die proberen hun weg te vinden ondanks druk van hun omgeving en verleidingen in de buurt.


In 'Strijder' volgt Sammie Sedano de 19-jarige Sena op haar reis naar haar allereerste optreden als vrouwelijke rapper, waar volgens haar nog steeds een stigma aan kleeft. Ze twijfelt of ze haar oudere broer wel moet uitnodigen, die zich afkeurend uitlaat over haar ambities. Haar familie ziet haar het liefst in ‘een goede baan’, maar zelf is ze liever bezig met voetbal en muziek. Verleidingen zoals drugs en snel geld probeert ze te negeren, in tegenstelling tot veel andere jongeren in haar Rotterdamse buurt.

Volgens cijfers van de gemeente Rotterdam wonen in de stad rond de 125.500 jongeren tussen de 12 en 27 jaar oud. Ongeveer een kwart daarvan wordt aangemerkt als ‘kwetsbaar’. Binnen die groep bevinden zich circa 7000 zogenoemde ‘risicojongeren’. De term verwijst naar jongeren die te maken hebben met een stapeling van problemen, waardoor er een risico is op bijvoorbeeld schooluitval, schulden en crimineel gedrag.

'Strijder' schetst een realistische kijk op de uitdagingen waarmee jongeren zoals Sena geconfronteerd worden. 'Strijder' is een term die, onder jongeren, gebruikt wordt om respect naar elkaar uit te drukken.

Credits
Maker: Sammie Sedano.
Audiodesign en opnames: Joelson Tavares.
Mix en mastering: Danilo Tavares.
Eindredactie: Remy van den Brand.
Met speciale dank aan Jeth (Cult North), Senna en Michently Siliee.

Over DOCS
DOCS is de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad.

DOCS is een wekelijkse documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. In DOCS hoor je verdiepende verhalen over actuele onderwerpen en krijg je een bijzondere inkijk in onbekende werelden. Host: Mina Etemad.

Luister naar DOCS #168 'Strijder', vanaf woensdag 28 februari te beluisteren via NPO Luister en alle populaire podcastapps.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers