'NCRV Dokument' volgt gehandicapte vrouw in gevecht met bureaucratie

zondag 11 november 2012

In 'NCRV Dokument Regelzucht' volgt Frans Bromet Anna-Titia (42), zij heeft reuma, artritis en een erfelijke aandoening, waardoor ze snel moe is en slecht loopt. Ook haar twee zonen zijn ziek en haar man Cor is arbeidsongeschikt vanwege depressies.

Anna-Titia ligt overhoop met ambtenaren van de gemeente Nijmegen die belast zijn met de uitvoering van de Wmo. De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen met een handicap mee kan doen aan de maatschappij en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.


Anna-Titia voert dagelijks ellenlange telefoongesprekken met de gemeente. Ze wordt van het kastje naar de muur gestuurd en van ambtenaar naar ambtenaar; maar ondanks alles blijft ze optimistisch. Ze wacht al meer dan een jaar op een passende rolstoel en een aangepaste drempel, haar scootmobiel past niet in het speciaal daarvoor gemaakte schuurtje in de voortuin en ze heeft een groot geldbedrag moeten lenen van familie, omdat de gemeente de noodzakelijke aanpassing aan haar keuken niet wil betalen.

Bij de gemeente Nijmegen staat Anna-Titia te boek als een lastige vrouw die moeilijk tevreden te stellen is. Is Anna-Titia lastig, zijn de regels van de Wmo te ingewikkeld of zijn de ambtenaren onwillig?

In ons land ontvangen meer dan 600.000 mensen hulp in het kader van de Wmo. De wet regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen.

Regelzucht is geproduceerd door Bromet & dochters.

'NCRV Dokument', maandag 12 november om 23.05 uur bij de NCRV op Nederland 2.

ncrvdokument

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers