'NCRV Dokument': de nalatenschap van oom Hein

zaterdag 4 juni 2011

Als vader of moeder overlijdt of naar een verzorgingshuis gaat, blijven honderden spullen achter in huis. Op het eerste gezicht gewone huisraad, maar alle spullen vertellen een eigen verhaal over de eigenaar. In de succesvolle serie 'De Nalatenschap' van Frans Bromet die werd uitgezonden tussen 2005 en 2010 volgt de documentairemaker families die het huis van hun ouders opruimen. Tijdens het inpakken en verdelen van de huisraad worden dierbare herinneringen opgehaald en familiegeheimen ontsluierd.

Een van de best bekeken en hoogst gewaardeerde afleveringen van De Nalatenschap speelt zich af in Maasluis, in het huis van de excentrieke kunstschilder Henk Fortuin. Henk Fortuin sterft op 90-jarige leeftijd en zijn familieleden staan voor de ondankbare taak om zijn overvolle huis leeg te ruimen.


Oom Hein, zoals zijn neven en achterneven hem noemen, had geen vrouw en kinderen en leefde als een kluizenaar een teruggetrokken bestaan. De meeste familieleden hebben hun oom veertig jaar niet gezien en weten dan ook niet veel van hem. Door het opruimen van de spullen ontstaat een onthullend beeld van de excentrieke oom.

Het huis van de kunstschilder staat tot aan de nok toe vol met schilderijen, tekeningen en rommel. Wat moet daarmee gebeuren? Achterneef Willem werpt zich op als executeur-testamentair en ontfermt zich over de nalatenschap. Als een vriendin van Henk Fortuin een schilderij komt uitzoeken, blijkt ze hem op een geheel andere manier te kennen dan zijn naaste familie.

'NCRV Dokument: de nalatenschap van oom Hein', zondag 5 juni om 21.00 uur bij de NCRV op Nederland 1.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers