MAX documentaire 'Lief IndiŽ': levensverhalen uit Nederlands-IndiŽ

zondag 14 augustus 2022

Kort na de Tweede Wereldoorlog wordt IndonesiŽ onafhankelijk en houdt Nederlands-IndiŽ op te bestaan. Voor de meeste Nederlanders zit er na verloop van tijd niets anders op dan voorgoed terug te keren naar hun vaderland.

Ook voor de in Nederlands-Indië geboren Indo-Europeanen is een enkele reis naar Nederland vaak de enige optie. In Lief Indië horen we de levensverhalen van mensen uit Nederlands-Indië


Een aantal van de in Nederlands-Indië geboren Indo-Europeanen slijt tegenwoordig hun laatste levensjaren in het Indisch en Moluks verpleeghuis Rumah Kita te Wageningen. Hun dierbare, maar soms ook traumatische herinneringen aan hun geboorteland worden echter met de tijd hoe langer, hoe vager. De medewerkers van dit verpleeghuis doen er daarom alles aan om de herinnering van de bewoners aan Nederlands-Indië zoveel mogelijk te stimuleren. Het eten, de kleuren, de planten in de tuin, de foto’s en schilderijen die overal in het verpleeghuis hangen; alles ademt Nederlands-Indië. In de praktijk blijkt echter vooral muziek, en dan met name authentieke Indische Krontjongmuziek, het vermogen te hebben om herinneringen op te roepen. Op magische wijze blijken aan de typische Krontjong-tonen lang vergeten beelden uit het verleden te kleven.

In Nederland bestaat nog slechts één muziekgroep die authentieke Krontjongmuziek speelt, dat is het ensemble Abadi. Hoe geweldig zou het zijn als de medewerkers van Rumah Kita erin zouden slagen om dit Krontjong-ensemble voor zijn bewoners te laten optreden?

'Lief Indië', maandag 15 augustus om 16.05 uur bij MAX op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Frits, Ad, Henny, Edwin en Estavana zijn in Nepal, waar de groep van de ene verbazing in de ander valt. De reisleidster heeft geregeld dat de mannen gaan 'riksja rijden' door het drukke centrum van Kathmandu. Het verkeer is chaotisch en Frits krijgt een botsing. Tijdens een klankschaalsessie krijgt Estavana de slappe lach en valt Ad in slaap. Samen praten ze over het unieke karakter van Ad en wat hij heeft meegekregen van zijn ouders. Als de groep een openbare lijkverbranding bezoekt, krijgt Estavana het te kwaad.

'Beter Laat Dan Nooit', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers