Maartje van Weegen over haar 'RadioReuzen' in KRO-NCRV's 'BertOp5'

woensdag 8 maart 2023

'Maartje van Weegen' en 'televisie' noemen we natuurlijk in één adem. We leerden haar kennen als presentator van het hobbyprogramma 'Studio Vrij' bij de KRO. Ze maakte in die tijd ook een proefprogramma voor de radio, maar kreeg een brief waarin haar uitgelegd werd dat ze dát echt nooit moest gaan doen.

Toch verving ze Anne van Egmond in 'Adres Onbekend' en 'De Vensterbank'. En presenteerde daarna talloze radioprogramma’s, zoals 'Ratel', 'Op De Valreep', 'Met Het Oog Op Morgen' en 'De Klassieken'. Maartje ging al vroeg aan de slag: al voordat ze 20 jaar was werkte ze achter de schermen bij de platenmaatschappij van Willem Duys.


Reden genoeg om Maartje van Weegen te vragen voor de podcastserie 'RadioReuzen' een lijstje te maken met programmamakers en presentatoren waar zij bijzondere herinneringen aan heeft of die ze heel goed vindt. Dan gaat ze terug naar de tijd dat ze nog door het leven ging als Maartje Walet en bij haar vader op schoot in de leunstoel luisterde naar 'Paulus de Boskabouter' en 'Het Klokje van 7 Uur' en dus...

Maar ze vertelt ook hoe ze ‘lelijke brieven’ kreeg als ze samen met Aad van den Heuvel 'Op De Valreep' presenteerde. Aad, als man, mocht stevig uit de hoek komen. Maar Maartje, als vrouw, moest zich toch inhouden en keurig gedragen. Sociale media waren er nog niet in die tijd, maar mensen schreven hun grieven wel in brieven die naar Hilversum gestuurd werden.

Jarenlang mocht Maartje namens de KRO 'Met Het Oog Op Morgen' presenteren. In die tijd vaardigde iedere omroep één vaste avond in de week een presentator af voor de presentatie van het NOS-programma. In die periode was ze ook heel veel op televisie te zien.

Maartje van Weegen werkte de laatste 6 jaar van haar carrière met heel veel plezier toch weer voor de radio. Ze presenteerde iedere ochtend van 9.00 tot 12.00 uur het programma 'De Klassieken'.

In 2012 nam ze afscheid van de omroep, ze zegt: 'ik ben nu van de goede doelen en zit een beetje in besturen hier en daar. Je moet niet alleen maar in je eigen tuintje je eigen boeken lezen.'

De RadioReuzen van Maartje van Weegen, met veel fragmenten en prachtige achter-de-schermen-verhalen. Goed bewaren, want Maartje zegt eigenlijk altijd 'nee' tegen interviewverzoeken. Voor de podcastserie 'RadioReuzen' maakte ze gelukkig een uitzondering.

'BertOp5' met Maartje van Weegen, donderdag 9 maart tussen 16.00 en 18.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'90 Day Fiancé' (TLC)

De trouwdag van Gino en Jasmine is eindelijk aangebroken. Clayton is bang dat Anali niet bij het altaar zal verschijnen. Citra's vader wijst de christelijke ceremonie van Sam en Citra af. Nikki hoopt dat ze Justin kan vertrouwen als ze Moldavië verlaat. Sophie is de ruzies tussen Rob en haar moeder beu.

'90 Day Fiance', om 20.30 uur op TLC.

Dossiers