'Kwesties' zondag vanuit Utrecht over groeiend aantal internationale studenten

zaterdag 21 oktober 2017

Het aantal internationale studenten in Nederland groeit in een rap tempo. Vorige week demonstreerden internationale studenten in Utrecht in hun slaapzakken tegen het grote tekort aan betaalbare kamers. Ook in andere steden zoals Amsterdam en Groningen is de studentenkamernood groot.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over verplichte spreiding van internationale studenten naar aanleiding van een motie van de SP.


Rob Oudkerk is zondagavond op het Utrechtse Janskerkhof. Naar verwachting is in 2025 30% van de totale studentenpopulatie in Utrecht internationaal. Waar het voor iedere student al ingewikkeld is om een kamer te vinden is het voor internationale studenten nog moeilijker, ook omdat studentenhuizen vaak adverteren met “No internationals”. Ze willen liever Nederlandse studenten, die de taal spreken, de cultuur kennen, gezellig meedoen en ook langer blijven. De buitenlandse promovendi verdringen daarnaast de Nederlandse afgestudeerden die willen promoveren en er is uiteraard de braindrain.

In het nieuwe regeerakkoord is internationalisering een belangrijke doelstelling. We hebben buitenlands toptalent keihard nodig. Hoe gaan we om met het groeiende aantal internationale studenten? Moet er wellicht een quotum komen voor buitenlandse studenten of moeten ze in ieder geval gespreid worden over het land? Of moeten we buitenlandse studenten juist voorrang geven bij een studentenkamer? Moeten misschien de collegegelden voor studenten vanuit de EU omhoog?

Marianne van den Anker is ook in Utrecht. 1 van de 3 horecagelegenheden in Utrecht heeft een bordje 'voeden kan hier'. Zeer uitzonderlijk. Volgens het Tilburgse gemeenteraadslid Sedi van Loon moet in het openbaar borstvoeding geven volstrekt normaal worden. Een gemeentelijke campagne is noodzakelijk. Zoveel mogelijk horecazaken, wijkcentra en andere openbare gelegenheden zouden een bordje 'voeden kan hier' moeten krijgen, vindt hij. Journalist Maurits Westerbeek vindt dat complete onzin. Borstgeven in het openbaar is aanstootgevend en moet in de intimiteit van thuis gebeuren.

Te gast

Rob: Martijn Grul, studentenvakbond Vidius, medeorganisator demonstratie dakloze internationale studenten; Frank Futselaar, tweede kamerlid SP; Jasper Been, mede-oprichter Democratisch Academie Groningen DAG, afgestudeerd filosoof; Maarten Steinbuch, hoogleraar TU Eindhoven.

Marianne: Sedi van Loon, gemeenteraadslid D66 Tilburg; Maurits Westerbeek, journalist website Hoe mannen denken.

En over 'voeden kan hier'-bordjes in de horeca

'Kwesties', zondag 22 oktober om 20.00 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Alleskunner' (SBS6)

De 45 overgebleven vips worden ultiem op de proef gesteld. Zo wordt getest of ze beschikken over losse heupjes, moeten ze anagrammen oplossen en hoe eet je een koekje dat op je voorhoofd ligt, zonder je handen te gebruiken?

'De Alleskunner VIPS', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers