'Het Misdaadbureau': Stropers hebben vrij spel, vooral reeŽn en hazen illegaal afgeschoten

vrijdag 24 maart 2023
Foto: © Omroep WNL 2023

Het illegaal afschieten van dieren komt steeds vaker voor in Nederland. 9 op de 10 natuurtoezichthouders zegt in de afgelopen twee jaar wildstroperij te hebben geconstateerd, bijna de helft zelfs meerdere keren.

Dat blijkt uit een enquête van het NPO Radio 1-programma 'Het Misdaadbureau' (Omroep WNL) onder tientallen leden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht. Groene boa’s geven aan dat vooral reeën en hazen slachtoffer zijn van stropers.


60 procent van de toezichthouders heeft de indruk dat stroperij in de afgelopen jaren is toegenomen. Meer dan de helft denkt dat dat komt doordat de pakkans te laag is. Volgens maar liefst 90 procent is er onvoldoende capaciteit om te handhaven op wildstroperij.

Cijfers van Staatsbosbeheer, opgevraagd door 'Het Misdaadbureau', bevestigen dat stropers er vaak als een haas vandoor gaan. In alleen al de gebieden van Staatsbosbeheer is in 2022 bijna 100 keer stroperij geconstateerd, slechts één keer werd proces-verbaal opgemaakt en vier keer een waarschuwing gegeven.

Zorgen over veiligheid
In de buitengebieden zijn steeds meer problemen door stropers en drugscriminelen die afvalstoffen dumpen. Daardoor maakt 60 procent van de boa’s zich zorgen over de eigen veiligheid in het gebied. Bijna 40 procent denkt dat beschikking over een vuurwapen zou helpen het veiligheidsgevoel te vergroten.

Vrijdagavond 24 maart staat 'Het Misdaadbureau' vanaf 19.00 uur op NPO Radio 1 in het teken van wildstroperij.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers