Frans Bromet op zoek naar geheim familieverleden in 'NCRV Dokument'

zondag 13 juni 2010

Als vader of moeder overlijdt of naar een verzorgingshuis gaat, blijven honderden spullen achter in huis. Niet alleen huishoudelijk spullen als lampen en tafels, maar ook antieke soepkommen, advocaatlepeltjes en kitscherige vaasjes. Op het eerste gezicht gewone huisraad, maar alle spullen vertellen een eigen verhaal over de eigenaar.

Tijdens het inpakken en verdelen van de huisraad van de ouders worden oude familieruzies weer opgerakeld en familiegeheimen ontsluierd. In de 4-delige serie 'De Nalatenschap' volgt documentairemaker Frans Bromet families die het huis van hun ouders opruimen.


Aflevering 1- De Nalatenschap van de familie Antoons (14 juni)
Mevrouw Antoons gaat lichamelijk en geestelijk hard achteruit. Dagelijks slikt ze 9 soorten medicijnen. Het is beter voor haar als ze naar een verzorgingshuis gaat, maar ze ziet hier erg tegen op. Dochters Harma en Maaike helpen haar met het inpakken van haar huisraad. Lepeltjes en glazen mogen mee, bureaus en kasten blijven achter. De herinneringen grijpen de hele familie aan. Als de dag van vertrek nadert, raakt moeder Antoons steeds meer in de war.

Aflevering 2 – De Nalatenschap van de familie Borst (21 juni)
Marijke en Ruthy hebben hun bejaarde moeder naar het verpleegtehuis gebracht. Ze halen de zolder leeg en ontdekken spullen uit hun jeugd. Oude tekeningen, zelfgemaakte schilderijtjes, het poppenhuis dat vader had gemaakt in zijn knutselzolder. Als ze afscheid nemen van het lege huis hebben ze moeite om hun emoties in bedwang te houden.

Aflevering 3 – De Nalatenschap van de familie van Leeuwen 28 juni)
De moeder van Ellis, Inge en Margreet is pas verhuisd naar het verpleegtehuis. Elke week komen de drie zussen bij elkaar om het ouderlijke huis op te ruimen en de spullen te verdelen. Ze zien het als een verwerkingsproces. Tijdens het leegruimen van haar moeders slaapkamer wordt het Inge allemaal te veel. Ze beseft dan pas wat het vertrek van haar moeder betekent.

Aflevering 4  - De Nalatenschap van de familie van der Graaf (1 juli)
Wanneer moeder verhuist naar verpleeghuis 'Archipel', ruimen zoon Ton en dochters Jet en Loes het huis leeg. Terwijl Ton het liefste alles wil weggooien, probeert Jet zo veel mogelijk te redden en te verdelen onder de familie. Als Jet een foto vindt waar zij vanaf is geknipt, komen pijnlijke familieherinneringen naar boven.

Aflevering 5 en 6 - De Nalatenschap van de familie van Nierop uit Hoorn (5 en 12 juli)
Na het overlijden van moeder Riet ruimen haar twee kinderen Marieke en Jeroen het ouderlijk huis op. Het huis en de huisraad brengen heftige jeugdherinneringen boven. Want na haar echtscheiding, ging moeder Riet in dit huis met haar kinderen wonen. Vooral Jeroen heeft nare herinneringen aan die tijd. Omdat hij in die dagen onhandelbaar was en zijn moeder hem niet meer aankon, werd hij op dertienjarige leeftijd uit huis geplaatst. Broer en zus hebben moeite met ‘t afstand doen van de spullen van hun moeder. Wat te doen met haar ondergoed? Weggooien of aan iemand geven die het nog kan dragen? Of wat te doen met de pot Nivea, waar haar vingerafdrukken nog in staan? Zelfs voor de potten met opgedroogde verf die in de schuur staan wil Jeroen een bestemming vinden. De spullen die ze zelf in hun eigen huizen niet kunnen gebruiken, verhuizen ze naar het huisje in de Champagnestreek in Frankrijk, dat Jeroen en Marieke van hun moeder hebben geërfd. Zo wordt de herinnering aan hun moeder in stand gehouden.

Aflevering 7 – De Nalatenschap van de familie Van den Boogaard  (19 juli)
Mevrouw Van den Boogaard mag eindelijk, na jaren op de wachtlijst te hebben gestaan, verhuizen naar Zorgcentrum Schoterhof. In het huis waar ze haar hele leven met haar man woonde zitten teveel herinneringen. Zij voelt zich eenzaam. Haar man is vijf jaar geleden overleden; ze wil graag mensen om zich heen. Samen met haar drie kinderen zoekt ze uit wat er allemaal mee kan naar haar nieuwe woning. De rest blijft over en moet dus weg of verdeeld worden onder kinderen en kleinkinderen. Sinds de dood van haar man heeft mevrouw Van den Boogaard behoorlijk wat kleren gekocht. Haar man vond het niet echt nodig om nieuwe spullen te kopen. Langzaamaan laat zij steeds meer los over het verstikkende leven dat ze met haar man leidde. Haar drie kinderen vertellen ieder op hun eigen manier hoe zij met hun autoritaire vader omgingen.

Aflevering 8 – De Nalatenschap van oom Hein (26 augustus)
De excentrieke kunstschilder Henk Fortuin uit Maasluis sterft op 90-jarige leeftijd. Zijn familie moet het overvolle huis leegruimen. Oom Hein, zoals zijn neven en achterneven hem noemen, had geen vrouw en kinderen en leefde als een kluizenaar een teruggetrokken bestaan. De meeste familieleden hebben hem veertig jaar niet gezien en weten niets van hem. Door het opruimen van de spullen ontstaat een onthullend beeld van de excentrieke oom. Het huis van oom Hein staat tot aan de nok toe vol met schilderijen en tekeningen. Veel van het werk blijkt museumwaardig te zijn. Als een vriendin van Henk Fortuin een schilderij komt uitzoeken, blijkt ze hem op een heel andere manier te kennen dan de familie voor mogelijk hield.

Regie: Frans Bromet
Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter
Producent: Bromet & Dochters

'NCRV Dokument: De Nalatenschap', maandag 14, 21 en 28 juni, donderdag 1 juli en maandag 5, 12, 19 en 26 augustus om 13.20 uur bij de NCRV op Nederland 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Keuringsdienst van Waarde' (KRO-NCRV)

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus namen we hun dons en stopten het in onze jassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Maar koop nú iets met dons en je krijgt er gratis een stapeltje beloftes bij. 'Verantwoord' staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze eigenlijk aan verantwoord, diervriendelijk dons? 'De Keuringsdienst' kleedt zich extra warm en komt erachter dat een eend eigenlijk nog een kuiken is als-ie koud gemaakt wordt.

'Keuringsdienst van Waarde', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers