EOdoc 'Beste meneer Bouterse' een persoonlijke zoektocht naar heling voor Suriname

woensdag 30 november 2022

In de persoonlijke EOdoc 'Beste meneer Bouterse' onderzoekt filmmaker Ananta Khemradj hoe je omgaat met een traumatisch verleden waar je zelf geen onderdeel van bent geweest.

Zelf maakte ze de Decembermoorden van 1982 niet mee, maar ze merkt dat haar generatie verdeeld is over de vraag of ex-president Bouterse nu schuldig is of niet. In haar documentaire schrijft ze hem een brief en gaat ze in gesprek met oude bekenden, leeftijdgenoten en politici in Suriname en ook de Nederlandse oud-minister Jan Pronk. Hoe moet het verder met het verdeelde land?


Ondanks de veroordeling van ex-president Desi Bouterse lukt het Surinamers maar niet om zich na de turbulente jaren tachtig met elkaar te verzoenen. Welke toekomst heeft een land dat zijn verleden niet onder ogen durft te komen.

De oudere generaties van Suriname zwijgen het verleden dood. Maar de jongeren die de jaren tachtig niet zelf hebben meegemaakt, zitten met vragen. Waarom werd er een coup gepleegd? Waarom werden er mensen vermoord? Wat was de rol van oud-kolonisator Nederland tijdens de periode van dictatuur in Suriname? Waarom houdt Nederland documenten geheim tot 2060 over die betrokkenheid?

Podium
Zonder je verleden te kennen, kun je niet gezamenlijk aan de toekomst bouwen, en dus probeert Ananta een gesprek op gang krijgen tussen voor- en tegenstanders van Bouterse. Ondertussen worstelt ze met de vraag of ze de ex-president daarmee niet juist een podium geeft. Is dit wel een stap naar de door haar gewenste verzoening tussen haar landgenoten, of gooit ze hiermee olie op het vuur? Beste meneer Bouterse is een hoogst persoonlijke film van een filmmaakster die bijna bezwijkt onder de verantwoordelijkheid die ze voelt voor haar land.

Impact
EOdocs hoofdredacteur Margit Balogh: 'De persoonlijke intrinsieke zoektocht van de documentairemaker Ananta is een hele eerlijke, oprechte, en genuanceerde zoektocht en ook al stuit haar leitmotiv op politiek verzet, de boodschap is duidelijk. En dat is ook de kracht van deze film en de kracht van documentaires in het algemeen. Deze film, met een geweldige impact tour, brengt gesprekken tot stand binnen en buiten de Surinaamse gemeenschap die nog nooit gevoerd zijn. Gericht op luisteren naar elkaar en gericht op verbinding.'

'EOdoc 'Beste meneer Bouterse', donderdag 1 december om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

VPRO Logo V3

Begin 2022 neemt Frankrijk het voorzitterschap van de EU over van Slovenië. President Macron wil de economische problemen in Europa aanpakken, maar de spanningen tussen Rusland en Oekraďne lopen op. Macron probeert om escalatie te voorkomen, maar desondanks valt Rusland het land binnen. Regisseur Guy Lagache heeft een ongekende toegang tot Macron. Hij reist mee naar Kiev, Brussel en Moskou en filmt gesprekken van Macron met wereldleiders, waaronder een belangrijk telefoontje met Vladimir Poetin. Na het uitbreken van de oorlog zien we hoe Macron zijn werk voortzet en voor elkaar krijgt dat de EU Oekraďne militair en financieel te hulp komt.

'2Doc: A President, Europe and War', om 23.30 uur bij de VPRO op op NPO 2.

Dossiers