EO-podcast haalt Bach van zijn voetstuk

maandag 30 oktober 2023

Johann Sebastian Bach. Het statige genie achter de Matthäus Passion, de ernstige protestant, onaantastbaar en onbenaderbaar. Maar wie hem alleen kent als die strenge, zware componist, in zwarte kleren met poederpruik, verliest de kant van Johann Sebastian die vol bravoure, zwoelheid en humor zat.

In de nieuwe EO-podcast 'Altijd Weer Die Bach' neemt de jonge dirigent Anthony Scheffer de luisteraar mee in zijn fascinatie voor de Duitse componist.


Wilde jaren
In de podcast vertelt Scheffer bevlogen over de jonge wilde jaren van Johann Sebastian, over zijn grote trauma en hoe de gevolgen daarvan revolutionair door heel zijn oeuvre heen klinken. Bovenal laat hij zien dat als we Bach weer als mens gaan zien, zijn muziek op een compleet nieuwe manier tot leven komt. 'Bach moet van zijn voetstuk. Ik denk ook dat we hem nooit echt begrepen hebben. We borduren voort op oude inzichten en laten ons leiden door het beeld dat men van hem gemaakt heeft. Pas als we de man van vlees en bloed zien, gaan we zijn muziek eindelijk echt begrijpen', vindt Scheffer.

Onderdompelen
Tijdens deze zoektocht wordt dirigent Scheffer vergezeld door podcastmaker Allard Amelink. Samen dompelen ze zich onder in het leven van Bach en vertellen zijn verhaal en de ongekende hoeveelheid tragiek die hij te verduren kreeg. Ze bespreken Bachs muzikale invloeden, de grote klassiekers en de onbekendere werken. Hoe hij het voor elkaar kreeg om elke week weer nieuwe muziek te componeren - en welke prijs hij daarvoor heeft betaald.

Orkest in de EO-kapel
Speciaal voor de podcast is er in de kapel van het EO-gebouw een orkest samengebracht van 25 musici en 12 zangers, die onder leiding van Scheffer werken uit Bachs repertoire ten gehore brengen. De mooiste stukken zijn verwerkt in de podcast. En vanuit zijn unieke perspectief deelt Scheffer de Bachdilemma’s die alleen een dirigent kent: Welk tempo kies je? Welk temperament? Wat doe je met trillers? Omdat Bach er niets over heeft voorgeschreven is het aan de dirigent om hier zelf op zoek te gaan naar de beste uitvoering.

'Altijd weer die Bach' is een podcast van de EO en NPO Klassiek en is vanaf nu te beluisteren via NPO Luister en andere podcastapps.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo AVROTROS logo

Kustwachter Adrian Loya opent in een appartement in Cape Cod het vuur op het getrouwde koppel Lisa en Anna Trubnikova. Lisa sterft en haar partner raakt zwaargewond. Ook een agent wordt neergeschoten. Op zijn lichaam draagt de dader een camera waarmee hij alles filmt.

'CRIMEDOCS: Love & Hate', om 23.05 uur bij AVROTROS op NPO 3.

Dossiers