EO-podcast 'De Stem' reist door de wereld van muziek

zaterdag 2 juli 2022

Het tweede seizoen van de EO en NPO Radio 4 podcast 'De Stem' gaat deze zomer de wereld over. Vanaf zaterdag 2 juli gaat EO-presentator Gerja Wolf weer in gesprek met een zanger of zangeres over hun meest intieme instrument: de stem.

In het eerste seizoen sprak Gerja met bekende Nederlandse zangers en zangeressen over het gebruik van hun stem in verschillende muziekgenres. In dit tweede seizoen gaat 'De Stem' de grens over en gaat Gerja Wolf op zoek naar hoe de stem wordt gebruikt in andere delen van de wereld. Ze onderzoekt vragen als: Waarom kan een Russische basso profondo zo ongelooflijk laag zingen? Waarom liggen verdriet en vreugde in de Joodse muziek zo dicht bij elkaar? En kan Gerja zelf als volwassene nog leren een echte Arabische uithaal te doen?


Ging het in het eerste seizoen van 'De Stem' vooral over het instrument de stem zelf en de technische kant ervan, in het tweede seizoen gaat Gerja op reis en onderzoekt ze hoe dat instrument wordt gebruikt in allerlei verschillende muziekstijlen en culturen. 'Ik ben benieuwd naar de plek van de muziek in de cultuur en wat dat doet met de zanger/ zangeres. Hoe hoor je heimwee naar een land waar je voorouders vandaan komen, maar waar je nog nooit geweest bent? En hoe zing je in vredesnaam muziek die al eeuwen oud is in een taal die je niet spreekt? We gaan van Braziliaanse melancholie naar Molukse heimweeliedjes en van Gregoriaanse meditatieve melodieën naar een prachtig gezongen Joods Kol Nidre gebed. Ook gaan we dieper in op Russisch Orthodoxe muziek en Afrikaanse keelklanken. Muziek is de taal van de wereld die iedereen verstaat. Een taal van klanken en melodieën, die je meevoeren naar een andere plaats, of naar een herinnering of gevoel. Muziek is opgaan in iets dat groter is dan jezelf', volgens Gerja Wolf. Zelf studeerde ze af aan het conservatorium als zangeres en nu is ze radiopresentator bij de EO én stemacteur.

Zwoele Braziliaanse klanken
In de eerste aflevering spreekt Gerja met de Braziliaans/ Nederlandse zangeres Lilian Vieira. Zij heeft de Braziliaanse samba muziek met paplepel ingegoten gekregen. Ze kwam ooit voor de liefde naar Nederland, maar hoe zwoel en lekker de Braziliaanse muziek ook klinkt, het gaat zeker niet alleen over de liefde. De muziek gaat ook over geweld tegen vrouwen en de bedreiging van de natuur. Kan Gerja zich als Hollandse de zwoele Braziliaanse klanken eigen maken? Volgens Lilian wel, maar dan moet Gerja wel 'ritmisch open minded' zijn. 

Verdriet en vreugde in de Joodse muziek
In de tweede aflevering staan schoonheid en verdriet, liefde en ballingschap centraal. Het lijken tegenstellingen, maar in de Joodse muziek komt het allemaal samen. Ze praat hierover met sopraan Channa Malkin. Ze vertelt over haar roots, haar moederschap en wat dat met je stem doet. 

Het tweede seizoen van 'De Stem' is nu te luisteren via streaming-apps en op EO.nl/podcast .

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers