Documentaire 'Swan Song' in 'Het Uur van de Wolf'

maandag 8 april 2024

Het is het bekendste ballet ter wereld: Het Zwanenmeer, met de wereldberoemde muziek van Tsjaikovski. Karen Kain, voormalig topballerina en artistiek leider van het Nationale Ballet van Canada, hoopt dat een nieuwe uitvoering van dit ballet de kroon op haar werk wordt.

Aan het eind van haar lange carrière zal ze voor het eerst zelf de regie voeren over deze mega-productie. Wat ze zich hiermee op de hals haalt is te zien in 'Swan Song', een documentaire over de enorme toewijding van Kain en haar dansers, en de offers die ze brengen in hun streven om iets unieks en betekenisvols te creëren.


In deze observerende documentaire dwaalt de camera van regisseur Chelsea McMullan in de coulissen van het Nationale Ballet van Canada. Ze laat de harde wereld zien die verborgen gaat achter de glitter en glamour op het grote podium. Dansers, choreografen, assistenten en technici werken allemaal op het hoogste niveau. We zien ballerina’s die zich haasten tijdens kostuumwissels, met beblaarde voeten en bezwete gezichten waaruit soms een traan vloeit. Het is topsport, tijdens één akte van het stuk leggen de dansers al een afstand van vijf kilometer af. Rennend op spitzen.

Ondertussen moet een nieuwe generatie balletdansers zich verhouden tot de geschiedenis en tradities die verbonden zijn aan het stuk. Iedereen wil de traditie van Het Zwanenmeer eren, maar wat als deze problematisch begint te worden? Zwarte dansers moesten altijd verplicht hun huid verbergen in witte maillots. Kain besluit hiervan af te wijken. Het klinkt als een kleine stap, maar het is voor het eerst dat dit bij een klassiek ballet gebeurt: een ware revolutie in de balletwereld.

Ballerina’s Jurgita Dronina, Shaelynn Estrada, Tene Ward, Genevieve Penn Nabity geven daarnaast een inkijk in het veeleisende leven van een balletdanser aan de internationale top. De offers zijn groot, maar de liefde voor het ballet is voelbaar in elke scène. Swan Song is een muzikale film onder hoogspanning. Een onbelemmerde inkijk in het creatieve proces van een sprookjesballet anno 2024.

Regisseur: Chelsea McMullan
Producent: Sean O’Neill

'Swan Song', dinsdag 9 april in 'Het Uur van de Wolf' om 22.40 uur op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Marjolein woont in een villa met zwembad op het Spaanse eiland Ibiza. Ze is trainer, spreker en auteur. Ze leert mensen door optimaal gebruik van hun bewustzijn 'hun mooiste leven te leven'. Het ontbreekt Marjolein aan niets, maar ze kent ook de andere kant van de medaille. In 2011 vluchtte ze van haar ex-man, die haar fysiek en mentaal mishandelde. Marjolein belandde met haar kinderen op straat, maar wist zich terug te vechten en uiteindelijk vier succesvolle bedrijven op te richten. Alleenstaande moeder Monique Molenberg heeft het iets minder goed voor elkaar. Ze werkte elf jaar in de zorg, maar nadat ze werd mishandeld door haar ex-partner, raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de schulden. Nu, vijf jaar later, zijn de schulden bijna afgelost, maar het gezin moet wekelijks zien rond te komen van vijftig euro per week en is aangewezen op een 'voedselkast'.

'Steenrijk, Straatarm', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers