Deepfakes voor rouwverwerking donderdag in 'Focus'

woensdag 27 maart 2024

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: het overlijden van een dierbare. En ook al is dit ingrijpend, de meeste mensen hebben geen professionele hulp nodig bij hun verwerking.

Maar als de rouwreacties zo heftig zijn dat het dagelijks functioneren wordt beperkt, spreken we van een rouwstoornis.


Uit onderzoek blijkt dat erover praten of het van je afschrijven kan helpen. Maar er zijn ook fascinerende nieuwe technieken voor rouwverwerking. Zo kun je een deepfake laten maken van een overleden dierbare en daarmee communiceren.

'Focus'-presentator Petra Grijzen ondervindt hoe dat voelt als ze haar overleden oma voor het eerst sinds haar dood weer ‘spreekt’.

'Focus' is het wekelijkse wetenschapsprogramma van de NTR.

'Focus: Het nieuwe rouwen', donderdag 28 maart om 20.55 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Marjolein woont in een villa met zwembad op het Spaanse eiland Ibiza. Ze is trainer, spreker en auteur. Ze leert mensen door optimaal gebruik van hun bewustzijn 'hun mooiste leven te leven'. Het ontbreekt Marjolein aan niets, maar ze kent ook de andere kant van de medaille. In 2011 vluchtte ze van haar ex-man, die haar fysiek en mentaal mishandelde. Marjolein belandde met haar kinderen op straat, maar wist zich terug te vechten en uiteindelijk vier succesvolle bedrijven op te richten. Alleenstaande moeder Monique Molenberg heeft het iets minder goed voor elkaar. Ze werkte elf jaar in de zorg, maar nadat ze werd mishandeld door haar ex-partner, raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de schulden. Nu, vijf jaar later, zijn de schulden bijna afgelost, maar het gezin moet wekelijks zien rond te komen van vijftig euro per week en is aangewezen op een 'voedselkast'.

'Steenrijk, Straatarm', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers