Burgerinitiatieven week lang centraal in NPO Radio 1-programma '5 Dagen'

dinsdag 12 september 2023
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 11 september reist de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Ajouad El Miloudi en Mirthe van der Drift door Nederland. Ze gaan langs bij verschillende burgerinitiatieven in Nederland.

De afgelopen 20 jaar neemt het aantal burgerinitiatieven in Nederland toe. Op het moment zijn er naar schatting ruim vierduizend collectieven in Nederland, waarvan 1.500 à 2.000 alleen al in de zorg en welzijn. De burgerinitiatieven worden vaak opgericht om problemen op te lossen die overheidsinstanties laten liggen. Bewoners nemen het heft in eigen hand en zoeken samen naar een oplossing.


In '5 Dagen' komen vijf verschillende buurtinitiatieven aan het woord. Waarom nemen mensen het heft in eigen hand? Wat komt er kijken bij een burgerinitiatief? En wat is het doel van de burgerinitiatieven? Maandag is Zwerfinator Dirk Groot te gast. Hij ruimt afval op in Purmerend en probeert het afvalprobleem bij de kern aan te pakken door inventarisatie en analysering van zijn vondsten. Op dinsdag vertellen Floortje Dekkers en Walter Klein Nienhuis over het Bruishuis in Arnhem: een bewonersbedrijf in de wijk Malburgen dat door middel van het organiseren van activiteiten de sociale cohesie van de wijk wil bevorderen. Woensdag staat in het teken van energie. Gertine Wilders en Etelka Oortwijn van burgerinitiatief De-A uit Apeldoorn helpen mensen in de stad aan een duurzaam huis. Donderdag komen Piet van Dalen en Frans Vreeswijk vertellen over hun burgerinitiatief om een zorgwooninfarct voor senioren in Waalre te voorkomen. Vrijdag vertellen spaarkringbegeleider Monica Helbig en spaarkringlid Esther Noordhuis uit Groningen over Cash2Grow, dat zich door middel van ‘spaarkringen’ inzet voor mensen met een krappe beurs.

'5 Dagen Live' over burgerinitiatieven. Maandag 11 september, dinsdag 12 september, woensdag 13 september, donderdag 14 september en vrijdag 15 september van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers