Bert van Leeuwen voert open gesprekken over relatieproblemen in EO-podcast 'Hart tegen Hart'

donderdag 15 december 2022
Foto: © Evangelische Omroep 2019

Jaarlijks lopen heel wat huwelijken of geregistreerde partnerschappen stuk. In 2021 waren het er ruim 28.000. Hoe idealistisch je ook aan een relatie begint, de realiteit is vaak weerbarstig.

In een relatieonderzoek van EO Eva en de Christelijke Hogeschool Ede geeft 60% van de respondenten aan geen hulp te zullen zoeken wanneer er relatieproblemen zijn. Schaamte speelt hierin een rol; mensen denken het zelf zonder hulp op te kunnen lossen en willen liever niet met anderen over hun problemen te praten. Om het echte gesprek hierover te voeren en relatieproblemen uit de taboesfeer te halen, maakt de EO de podcast 'Hart tegen Hart'. In deze podcast gaat EO-presentator Bert van Leeuwen in gesprek over liefde en relaties met stellen die door een diepe relatiecrisis zijn gegaan, maar er toch samen uit zijn gekomen.


Een relatiecrisis kan verschillende oorzaken hebben. In elke aflevering staat daarom een ander thema centraal. Alcoholverslaving, het verlies van een kind, verliefd worden op een ander of een opgelopen trauma: de stellen in de podcast gaan met Bert van Leeuwen open in gesprek over hun ervaringen. Uiteindelijk gooiden deze koppels de handdoek niet in de ring. Wat zorgde ervoor dat ze bij elkaar bleven, hoe vonden ze de weg omhoog?

Leven met PTSS
Herman en Annemiek zijn dolverliefd, trouwen en krijgen drie dochters. Toch gaat hun huwelijk niet over rozen: Herman heeft last van onverklaarbare woede-aanvallen. Annemiek: 'Ik merkte dat er iets aan de hand was met Herman, maar het zat achter een deurtje waar ik niet bij kon.' In 2006 krijgt Herman een breakdown: hij blijkt PTSS te hebben vanwege heftige dingen die hij tijdens zijn dienstplicht in Beiroet heeft meegemaakt. In de eerste aflevering van Hart tegen hart vertellen Herman en Annemiek aan Bert van Leeuwen over welk effect van de PTSS op hun relatie en hoe ze ondanks alles samen zijn gekomen waar ze nu staan.

Naast de ervaringen van de stellen deelt relatietherapeut Julie Sharon in de podcast achtergrondinformatie over de thema’s die aan bod komen. Ook geeft zij tips voor luisteraars die zich in het thema herkennen.

Onderzoek EO Eva en CHE
Eva, de EO-community voor vrouwen, deed in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede een groot relatieonderzoek. Hieruit blijkt dat mensen hun relatie gemiddeld beoordelen met een prachtige 8,4. Maar ook blijkt dat 60% geen hulp zou vragen bij relatieproblemen en dat 22% van de mensen zich eenzaam voelt binnen een relatie. Lector Wim Dekker van de CHE licht de resultaten van het onderzoek toe in het nieuwste Eva magazine.

'Hart tegen Hart' bestaat uit 8 afleveringen, die vanaf donderdag 15 december wekelijks verschijnen op de bekende podcastplatforms.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Verward' (BNNVARA)

Jessica spreekt de 22-jarige Isabella. Haar moeder lijdt aan schizofrenie en gedraagt zich steeds wantrouwiger. De woede richt zich vooral op de vader van Isabella. Op een dag, als Isabella niet thuis is, slaat moeder haar echtgenoot dood. Op de crisisdienst geeft psychiater Niels Mulder een inkijk in de keuzes die hij en zijn collega's maken. Hoe lastig dit is, blijkt wanneer de politie melding doet van een ernstig verwarde en vervuilde man die de buurt mogelijk in gevaar brengt. De 30-jarige Demi is gediagnosticeerd met schizofrenie en hoort dagelijks meerdere dwingende stemmen in haar hoofd.

'Verward', om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers