'5 Dagen' over de toekomst van windenergie

zondag 7 april 2024
Foto: © NTR/PowNed 2021

In de week van 8 april reist de gele bus van het NPO Radio 1-programma '5 Dagen' (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi een week lang door Nederland.

5 persoonlijke verhalen over de toekomst en noodzaak van windenergie en de gevolgen die dit heeft voor mens en milieu.


Er zijn weinig plekken in Nederland te vinden waar je aan de horizon geen windturbines ziet. Door de toenemende vraag naar schone elektriciteit zal dit aantal in de komende jaren alleen maar toenemen. '5 Dagen' duikt een week lang in de wereld van bezorgde omwonenden, windturbines en innovaties die schone windenergie mogelijk maken.

Maandag zijn we te gast in Ouderkerk a/d Amstel bij Laetitia Ouillet. Zij is voorzitter van De Windvogel. Een landelijke burgercoöperatie met 3600 leden voor en door burgers die hun eigen windturbines exploiteren.

Sylvia van Manen ziet als huisarts veel omwonenden van windmolenparken in haar praktijk langskomen met klachten. Dinsdag zijn we bij haar in Den Bosch te gast en vertelt ze over het collectief Wind Wiki. Een platform van medici dat onderzoek naar de gevolgen voor mensen voor iedereen toegankelijk maakt.

Woensdag staat de bus in Zoetermeer. Jeroen Hubert is bio-akoesticus en meet hoeveel last vissen en andere dieren hebben van de aanleg van windparken op zee.

Op donderdag staat de bus aan het Haringvliet. Op deze plek zijn er plannen om windturbines te plaatsen van maar liefst 200 meter hoogte. Piet Mout en Theo Briggeman van Natuurvereniging Hollandse Delta maken zich grote zorgen over de gevolgen die dit heeft voor de flora en fauna in het gebied.

We sluiten vrijdag de week af op de Technische Universiteit in Delft. Hoogleraar Jan Willem van Wingerden ontwikkelt en test hier de windturbines die voor de kust van Nederland komen te staan.

'5 Dagen' live over windenergie. Maandag 8 april t/m vrijdag 12 april van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Marjolein woont in een villa met zwembad op het Spaanse eiland Ibiza. Ze is trainer, spreker en auteur. Ze leert mensen door optimaal gebruik van hun bewustzijn 'hun mooiste leven te leven'. Het ontbreekt Marjolein aan niets, maar ze kent ook de andere kant van de medaille. In 2011 vluchtte ze van haar ex-man, die haar fysiek en mentaal mishandelde. Marjolein belandde met haar kinderen op straat, maar wist zich terug te vechten en uiteindelijk vier succesvolle bedrijven op te richten. Alleenstaande moeder Monique Molenberg heeft het iets minder goed voor elkaar. Ze werkte elf jaar in de zorg, maar nadat ze werd mishandeld door haar ex-partner, raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de schulden. Nu, vijf jaar later, zijn de schulden bijna afgelost, maar het gezin moet wekelijks zien rond te komen van vijftig euro per week en is aangewezen op een 'voedselkast'.

'Steenrijk, Straatarm', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers