'3FM Serious Request' komt in actie voor Metakids

woensdag 5 juni 2024
Foto: NPO 3FM - © NPO 2024

'3FM Serious Request' komt dit jaar in actie voor Metakids. Dat maakten 3FM-dj's Wijnand Speelman, Sophie Hijlkema en Barend van Deelen zojuist bekend in een speciale ochtendshow op 3FM.

Met een grote bus vertrokken ze vanaf de Grote Markt in Nijmegen, waar de succesvolle actie vorig jaar neerstreek, om uiteindelijk te onthullen dat het Glazen Huis dit jaar in Zwolle staat. Traditiegetrouw voert 3FM in de week voor kerst actie voor het goede doel en zetten de dj’s zich samen met heel Nederland dag en nacht in om zoveel mogelijk geld in te zamelen, deze editie voor kinderen met een metabole ziekte. Welke 3FM-dj’s dit jaar in het Glazen Huis gaan, maakt 3FM op een later moment bekend.


Het kan iedereen overkomen en het is de meest dodelijke ziekte onder kinderen. Toch weten weinig mensen wat het zijn: metabole ziekten, ook wel stofwisselingsziekten. Om daar verandering in te brengen komt '3FM Serious Request' dit jaar in actie voor Metakids.

1 op de 4 kinderen overlijdt jong
Kinderen met een metabole ziekte komen ogenschijnlijk gezond ter wereld, maar door een schrijffout in hun DNA werkt hun energiehuishouding niet goed. Het gevolg is levensbedreigende energietekorten en ernstige schade in het lichaam door onverwerkte afvalstoffen. All systems down. De gevolgen kunnen per kind verschillen: sommigen worden doof, blind, raken verstandelijk of lichamelijk gehandicapt of vergeten wie hun ouders zijn. Veel kinderen overlijden al op zeer jonge leeftijd: 1 op de 4 wordt niet ouder dan 18 jaar. Zonder behandeling is een metabole ziekte voor iedereen dodelijk.

Doorbraak behandeling metabole ziekten
Elke dag wordt er in Nederland een kind geboren met een metabole ziekte. Vaak betreft het meerdere kinderen in één gezin. Op dit moment is voor slechts een klein deel van de kinderen een behandeling mogelijk die hun leven vergemakkelijkt of verlengt. De medische wereld staat aan de vooravond van een doorbraak in de behandeling van metabole ziekten, onder andere door onderzoek naar gentherapie en medicijnen. Daar is geld voor nodig. Als dat lukt, kan over tien jaar de helft van deze patiënten behandeld worden. En dat is hopelijk nog maar het begin van een toekomst waarin geen kind meer overlijdt aan een metabole ziekte.

'Ziekte speelt zich achter voordeur van 10.000 gezinnen af'
Menno de Boer, zendermanager NPO 3FM: ''3FM Serious Request' is het evenement dat verbindt en mensen in beweging brengt om iets goeds te doen voor elkaar. Het zit in ons DNA om thema’s die onderbelicht zijn samen met onze luisteraars aandacht te geven. Metakids is daar een goed voorbeeld van: metabole ziekten zijn de meest dodelijke ziekte onder kinderen en toch zijn er maar weinig mensen die dat weten. Het speelt zich dagelijks af achter de voordeur van 10.000 Nederlandse gezinnen. Die deur mag niet langer gesloten blijven. Met '3FM Serious Request' willen we de patiënten en hun familie een beter leven geven en zorgen dat metabole ziekten niet langer dodelijk zijn. Zo geven we kinderen een toekomst. Dit doen we deze editie vanuit de gastvrije historische stad Zwolle, waar het Glazen Huis neerstrijkt op het Rodetorenplein. We hopen dat heel Nederland, samen met ons en met heel hun hart, in actie komt voor Metakids.'

'Hoop en erkenning'
Jan Matthijs van Eendenburg, directeur Metakids: 'Dat '3FM Serious Request' dit jaar voor ons in actie komt, is ongekend belangrijk voor gezinnen die met een metabole ziekte te maken krijgen. 'Hier wacht ik al 22 jaar op!' was de eerste reactie van één van onze regio-ambassadeurs. Hij verloor jaren geleden twee kinderen aan een metabole ziekte. Maar: naast erkenning betekent '3FM Serious Request' óók hoop. We staan aan de vooravond van een grote doorbraak als het gaat om onderzoek naar metabole ziekten. Artsen en onderzoekers zijn ervan overtuigd dat we met de hulp van '3FM Serious Request' grote stappen kunnen maken in het behandelbaar maken van de helft van alle metabole patiënten. Sterker nog: dan is er zelfs een toekomst mogelijk waarin geen kind meer aan deze ziekte zal overlijden. Dit is dus dé kans om metabole ziekten niet alleen zichtbaar, maar óók behandelbaar te maken. Een kans die we met zijn allen moeten grijpen.'

Over '3FM Serious Request'
'3FM Serious Request' zet zich ook dit jaar weer in voor het goede doel, deze editie voor Metakids. In de week voor kerst, van 18 t/m 24 december, staan de radiozender en online kanalen van 3FM volledig in het teken van de actie en wordt er 24 uur per dag live radio en online content gemaakt vanuit het Glazen Huis op het Rodetorenplein in Zwolle. Welke 3FM-dj’s dit jaar in het Glazen Huis actievoeren wordt op een later moment bekendgemaakt. Bezoek 3fm.nl voor meer informatie.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo AVROTROS logo

Kustwachter Adrian Loya opent in een appartement in Cape Cod het vuur op het getrouwde koppel Lisa en Anna Trubnikova. Lisa sterft en haar partner raakt zwaargewond. Ook een agent wordt neergeschoten. Op zijn lichaam draagt de dader een camera waarmee hij alles filmt.

'CRIMEDOCS: Love & Hate', om 23.05 uur bij AVROTROS op NPO 3.

Dossiers