'2Doc: Daughter of Genghis' bij de VPRO

zondag 19 mei 2024

De Mongoolse Gerel Byamba is een neo-nationalist, hardcore feminist ťn een alleenstaande moeder. Als leider van de volledig uit vrouwen bestaande ultrarechtse bende Gerel Khas strijdt ze voor een raciaal zuiver MongoliŽ, waarbij ze geweld niet uit de weg gaat.

In 'Daughter of Genghis' wordt Byamba zeven jaar lang gevolgd tijdens haar compromisloze strijd. Ondertussen worstelt ze met de opvoeding van haar zoon.


Gerel Byamba woont in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbataar. Als neo-nationalist en fanatieke feminist zet ze zich in tegen het verdwijnen van het Mongoolse 'ras' en voor behoud van de Mongoolse cultuur. Ook heeft ze een enorme hekel aan de Chinese aanwezigheid in haar land én wil ze voorkomen dat lokale vrouwen in de prostitutie belanden. Om haar doel te bereiken, schuwt ze geweld niet.

In 'Daughter of Genghis' volgen filmmakers Kristoffer Juel Poulsen, Christian Als en Knud Brix Byamba zeven jaar lang tijdens haar vurige strijd. Maar de alleenstaande moeder worstelt ook met de zorg voor haar zoon, die verwaarloosd wordt en het onderspit dreigt te delven. Wanneer Byamba beseft dat veel van haar haatgevoelens te maken hebben met persoonlijke leed dat haar is aangedaan, zijn de filmmakers getuige van een opmerkelijke omslag. Langzaam maar zeker omarmt ze haar verantwoordelijkheden als moeder en besluit ze het gewelddadige pad te verlaten.

Naast een persoonlijk portret van Gerel Byamba is 'Daughter of Genghis' een fascinerend portret van Mongolië: een enorm land met een kleine bevolking, ingeklemd tussen het machtige China en Rusland.

Regie: Kristoffer Juel Poulsen, Christian Als & Knud Brix
Productie: Andreas Dalsgaard

'2Doc: Daughter of Genghis' (DK, 2024, 86’), maandag 20 mei om 23.15 uur bij de VPRO op NPO 2 en NPO Start/Plus.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers