'Freeks Wilde Wereld: Larven Special' op Zapp

zaterdag 2 december 2023

Tijdens de opnames voor een nieuw seizoen van 'Freeks Wilde Wereld' pikt bioloog Freek Vonk in Costa Rica een groepje onverwachte meelifters op: larven van een human botfly.

Hij besluit ze niet weg te halen, maar uit te laten groeien in zijn been. Hoe ontpoppen deze bijzondere parasieten zich tot volwassen vlieg? Ontdek het in de 'Freeks Wilde Wereld: Larven Special'.


De bekendste bioloog van Nederland reist de hele wereld over, op zoek naar de meest bijzondere dieren. Wanneer hij tijdens zijn reis door Costa Rica larven van een human botfly oppikt, besluit Freek Vonk ze niet weg te halen, maar uit te laten groeien in zijn been. Als gastheer krijgt hij zo de unieke kans om hun metamorfose van dichtbij te volgen en te filmen. En hoe vet is het dat de parasieten zo door hem in leven blijven? Uiteindelijk groeit Kwak, één van zijn drie 'larvenkindjes', uit tot volwassen vlieg. Iedereen kan de levenscyclus en de metamorfose van dit bijzondere dier volgen.

'Freeks Wilde Wereld: Larven Special - Onverwachte Meelifters', zondag 3 december om 17.50 uur bij de VPRO op NPO Zapp.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Keuringsdienst van Waarde' (KRO-NCRV)

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus namen we hun dons en stopten het in onze jassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Maar koop nú iets met dons en je krijgt er gratis een stapeltje beloftes bij. 'Verantwoord' staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze eigenlijk aan verantwoord, diervriendelijk dons? 'De Keuringsdienst' kleedt zich extra warm en komt erachter dat een eend eigenlijk nog een kuiken is als-ie koud gemaakt wordt.

'Keuringsdienst van Waarde', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers