25 jaar na dato: de RoXY Tapes onthuld in podcast Justin Verkijk

donderdag 20 juni 2024

Het is aanstaande vrijdag 21 juni precies 25 jaar geleden dat de roemruchte Amsterdamse club RoXY volledig afbrandde. De brand ontstond tijdens het afscheidsfeest van de overleden oprichter Peter Gielen.

Een tape met geluidsopnames van die avond, heeft maar liefst 25 jaar lang bij dj en oud artistiek leider van RoXY, Joost van Bellen, in de kast gelegen. In de NTR podcast 'Als Muren Konden Praten' van Justin Verkijk wordt deze opname voor het allereerst volledig beluisterd en besproken met Joost. Deze tweedelige special is vanaf vrijdag 21 juni in de gratis NPO Luister-app en op andere podcastplatformen te beluisteren.


In deze twee bonusafleveringen van 'Als Muren Konden Praten' bespreekt Joost van Bellen, aan de hand van een aantal fragmenten, wat er precies op die avond gebeurde en is de volledige opname van die avond op 21 juni 1999 te horen.

Justin Verkijk: 'Ik wist al een paar jaar van het bestaan van deze opname en was zo benieuwd hoe die laatste avond in RoXY klonk. Het is de allergrootste eer dat we met 'Als Muren Konden Praten' een rol kunnen spelen in de legacy van de allereerste echte club van Nederland. Deze opname moet wat mij betreft ten alle tijden beschikbaar blijven, want in de RoXY begon de Nederlandse dancegeschiedenis.'

Over de tape
Joost van Bellen heeft uit angst voor trauma al die jaren nooit naar het bandje durven luisteren. Na 25 jaar besluit hij dat uiteindelijk toch te doen en in de podcast Als Muren Konden Praten vertelt hij aan Justin waarom.

De opname duurt 2 uur en 10 minuten. Het begint met een dj-set van Joost van Bellen en Ardy Beesemer, gevolgd door toespraken van vrienden en familie, waaronder Peters weduwe Inez de Jong. Ook zijn er absurde gedichten van kunstenaars te horen en onheilspellende donderslag geluiden gaan als rode draad door de hele opname heen.

In de laatste paar minuten van de opname is te horen hoe Joost zeer kalm maar ook dwingend het publiek verzoekt om het pand te verlaten, met als laatste woorden: 'Everybody please leave the building, the attic is on fire.'

Toen iedereen het pand verlaten had, realiseerde Joost dat het bandje nog binnen lag. Hij is toen de brandende RoXY binnen gegaan om de tape te halen.

De twee nieuwe afleveringen van de special van 'Als Muren Konden Praten' zijn vanaf vrijdag 21 juni te beluisteren in de gratis NPO Luister-app en op andere podcastplatformen.

'Als Muren Konden Praten'
In oktober 2024 is Justin weer terug met het tweede seizoen van de podcast 'Als Muren Konden Praten', waarin het verhaal wordt verteld van 6 legendarische clubs die Nederland heeft gekend.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo AVROTROS logo

Kustwachter Adrian Loya opent in een appartement in Cape Cod het vuur op het getrouwde koppel Lisa en Anna Trubnikova. Lisa sterft en haar partner raakt zwaargewond. Ook een agent wordt neergeschoten. Op zijn lichaam draagt de dader een camera waarmee hij alles filmt.

'CRIMEDOCS: Love & Hate', om 23.05 uur bij AVROTROS op NPO 3.

Dossiers