Vrijdag in 'Meldpunt': gemeenten negeren regels voor het veilig plaatsen van trapliften

donderdag 18 april 2024
Foto: © Jasper van Bladel/MAX 2022

Nog steeds worden trapliften aan de muurzijde van de trap geplaatst, waardoor de trap niet meer aan de wettelijke eisen voldoet.

Gebruikers van de trap lopen hierdoor een groter risico om te vallen. Na drie eerdere uitzendingen van 'Meldpunt' hierover, publiceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een handleiding voor de juiste toepassing van de wetgeving bij het plaatsen van trapliften. Desondanks kiezen gemeenten nog steeds voor een lift aan de muurzijde, wat voor hen een goedkopere oplossing is.


Jannie van den Akker (89) krijgt van de gemeente Veenendaal een traplift aan de muurzijde. Maar bij de plaatsing wordt de trapleuning vervangen door drie handgrepen. Meneer Van den Akker (89), dochter Erica en de thuiszorgmedewerker worden nu gedwongen om over de smalle traptreden langs de spil te lopen, waarbij ze maar op drie punten houvast hebben. In eerdere uitzendingen liet 'Meldpunt' zien dat trapliften het beste aan de spilzijde van de trap kunnen worden geplaatst, zodat er veilige loopruimte is over de brede traptreden. Bovendien kan dan de trapleuning blijven zitten. Maar omdat er onduidelijkheid was over wat de wetgeving verlangt, liet demissionair staatsecretaris Maarten van Ooijen een handleiding schrijven.

Hiermee zou voor zowel gemeentes als trapliftleveranciers er geen onduidelijkheid meer hoeven zijn. Desondanks worden trapliften nog steeds aan de muurzijde geplaatst.
Elles de Bruin gaat in gesprek met Nico Scholten van Expertisecentrum Regelgeving Bouw en trapliftinstallateur Farid Oilad Adj Amar.

En verder in 'Meldpunt': verborgen kosten bij tussenpersoon ToeslagenPortal
Toeslagen aanvragen kan gratis via de Belastingdienst. Maar commerciële bemiddelingsbedrijven zoals Toeslagenportal brengen hiervoor op slinkse wijze tot wel 58 euro in rekening. Marianne van der Borgh kreeg hiermee te maken, kon niet opzeggen en krijgt nu een incassobureau achter zich aan. Elles de Bruin praat hierover verder met Joyce Donat van de Consumentenbond.

'Meldpunt', vrijdag 19 april om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Blok' (Net5)

De lijsten met achterstallig werk houdt de gemoederen van de blokbewoners behoorlijk bezig. Ze kunnen het ook niet laten om stiekem te gluren bij de buren, in de stille hoop dat die nog erger zijn. De uitdaging van deze week vergt precisie van het hoogste niveau en iedere millimeter kan het verschil maken tussen succes en totale mislukking.

'Het Blok', om 20.25 uur op NET5.

Dossiers