Woensdag in 'Onze Natuur': Hout

dinsdag 7 februari 2023

Het duurt wel even vooraleer een scheut hout wordt. Met voldoende tijd en rust groeien bomen tot echte reuzen en indien ze talrijk genoeg zijn zelfs tot tot een bos.

De Belgische bossen zijn allemaal aangeplant en relatief jong, maar als ze op hun eigen tempo mogen evolueren, dan barsten ze van het leven: schimmels, planten en dieren, die om te overleven allemaal afhankelijk zijn van elkaar.


Een eekhoorn legt een voorraad noten aan voor de winter. De noten die hij niet meer terugvindt, schieten de volgende lente uit tot zaailingen. Als de specht ze niet geroofd heeft tenminste. De takken van bomen bieden huisvesting, voedsel en beschutting, tenzij tegen de havik die gezwind tussen de stammen door flitst. In boomschors wonen talrijke insecten en zelfs als een boom omvalt, verschaft hij voedsel aan andere organismes en wordt hij een perfecte biotoop voor zwammen. Mieren, larven en springstaartjes doen aan bosonderhoud. Edelherten patrouilleren in het woud, eten de jonge scheuten en houden zo de wildgroei onder controle. Bosbeheer is een taak van velen.

Andere soorten in deze aflevering zijn onder meer bosuilen, glimwormen, bosmieren, vuursalamanders en vliegende herten.

'Onze Natuur', woensdag 8 februari om 21.20 uur op Canvas.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

VPRO Logo V3

Azerbeidzjan ligt op de grens tussen Europa en Azië. Voor de meesten van ons is het een totaal onbekend land. Maar als het van de regering van Azerbeidzjan afhangt gaan we er binnenkort allemaal op vakantie. Want tegen 2020 wil het land vijf miljoen toeristen per jaar aantrekken. En liefst veel Europeanen. Voor u een ticket boekt, gaat Tom alvast eens kijken of het de moeite is. Want al lonkt Azerbeidzjan al een tijd naar Europa, het blijft een land met een dubieus regime.

'Reizen Waes', om 20.35 uur bij VPRO op NPO 3.

Dossiers