vtm-gezichten deze week paraat op 'De Groene Stip'

zondag 10 oktober 2010

Vorig jaar startte de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) de actie 10:10 op, een initiatief om de CO²-uitstoot met 10% te verminderen in 2010. Thuis, op school, op het werk,... Iedereen kan eenvoudig besparen op zijn of haar persoonlijke CO²-uitstoot. 10:10 heeft overigens niet alleen een positief effect op het klimaat, maar ook op je portefeuille, je gezondheid en je humeur.

Met al onze tv- en radiomakers samen verbruiken wij ongeveer 7 miljoen kWh per jaar. Dat komt overeen met het gemiddeld verbruik van 2000 gezinnen. Als bedrijf waar 500 mensen werken, heeft de Vlaamse Media Maatschappij een maatschappelijke verantwoordelijkheid inzake energie en milieu. Daarom start VMMa op zondag 10 oktober een ‘Groene Week’, waarin we zowel als bedrijf als voor het grote publiek acties ondernemen. We gaan het zeker niet alleen bij de acties in deze 'Groene Week' houden.


'De Stip' gaat vanaf maandag 11 oktober voor een groen tintje. Niet alleen zal de oranje bol een week lang groen door het leven gaan, ook lanceren onze gezichten 5 dagen lang een call to action op 'De Groene Stip':

MAANDAG 11/10
Dina Tersago  heeft de smaak van bioproducten helemaal te pakken. Misschien zit bioboer Damien uit 'Boer zkt Vrouw' daar wel voor iets tussen? Biologische teelt verbruikt 20% minder energie en stoot 30% minder broeikasgassen uit. En aangezien bioproducten vaak ook bij een lokale, kleinschalige producent te vinden zijn, kan je er met de fiets naartoe!

DINSDAG 12/10
Streekgebonden producten zijn niet enkel lekker vers, ze zorgen ook voor een aanzienlijke transportbesparing en dus een vermindering van de CO²-uitstoot. En ook seizoensgebonden producten zijn goed voor het milieu, want serres die verwarmd worden om groenten en fruit te kweken, zorgen weer voor een hogere CO²-uitstoot. Niet alleen zweren Sergio Herman en Peter Goossens dit seizoen in 'De Beste Hobbykok van Vlaanderen' bij seizoensproducten, ook TV-kok Jeroen De Pauw ziet er niets dan voordelen in.

WOENSDAG 13/10
Zonder isolatie vormt het dak de grootste energieverliespost van je huis. Met isolatie bespaar je maar liefst 30% op je verwarmingsfactuur, én stoot je 6% minder CO² uit, wat dan weer goed is voor het milieu. Francesca Vanthielen sensibiliseert ons om te investeren in dakisolatie, waarvoor je trouwens premies kan aanvragen.

DONDERDAG 14/10
Vegetarisch eten is niet alleen gezond, maar ook goed voor het milieu. Uit onderzoek is gebleken dat een gemiddelde niet-veggie maaltijd 2,275 kg CO² per maaltijd kost, terwijl een gemiddelde veggie-maaltijd amper voor 0,440 kg CO² per maaltijd zorgt. Ter illustratie: wanneer 250 mensen kiezen voor een vegetarische maaltijd, besparen we maar liefst 0,5 ton CO² per week. Op jaarbasis betekent dat dat maar liefst 24 gezinnen een heel jaar voorzien kunnen worden van elektriciteit. An Lemmens is zelf een fervent vegetariër, en ze hoopt dat heel Vlaanderen minstens 1 dag per week met haar mee doet.

VRIJDAG 15/10
Thomas Van Hemeledonck roept Vlaanderen op om te carpoolen of met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te gaan. Je helpt de natuur er een flink handje mee en je spaart bovendien heel wat uit aan brandstof.

REPORTAGE OP ZATERDAG 16/10
Dat een elektrische wagen ook sexy en snel kan zijn, bewijzen Koen en Kris Wauters. Zij racen tegen mekaar in respectievelijk een elektrische Tesla Roadster en een Porsche 997. 'De Groene Stip' brengt verslag uit over de race tussen de twee broers.

'De Groene Stip', van maandag 11 tot zaterdag 16 oktober op vtm.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Gaby en Jerry vertrekken met hun twee zoontjes in een iets te oude camper naar Spanje, op zoek naar een plek om een camping te starten. Hun Hollandse huis en haard hebben ze verkocht, maar ze hebben nog geen idee waar ze terecht zullen komen. Onderweg beleven ze spannende momenten, zoals wanneer ze bijna aangehouden worden door de politie en de camper in brand vliegt. Zullen ze hun droomplek nog wel vinden?

'Het Roer Om', om 21.20 uur op NET 5.

Dossiers